Творчість задля допомоги ЗСУ. У Вінниці представили патріотичну виставку «Намалюй державність»

0

Образи України, портрет Василя Стуса, польові квіти. В обласному молодіжному центрі «Квадрат» триває виставка під назвою «Намалюй державність». 14 патріотичних картин надали вісім художників. Більшість із них — вінничани. Свої роботи надіслала поштою також художниця зі Львова.

«Виставка була ініційована центром «Квадрат» до Дня державності. Це свято було 28 липня. І власне у цей день ми ініціювали і запропонували молодим художникам намалювати державність. Вони своїм творчим поглядом показали, що для них державність. Для когось це дівчина як уособлення України, для когось Стус, хтось намалював озеро Синевир», — розповіла виконувачка обовязків директорки центру «Квадрат» Анастасія Молдован.

Творчість задля допомоги ЗСУ. У Вінниці представили патріотичну виставку "Намалюй державність"

Катерина Жук із Харкова до Вінниці приїхала наприкінці березня. Прийшла волонтерити у центр «Квадрат. Тут разом з іншими дівчатами та жінками плела сітки та робила кікімори. І саме тут, каже, і виник збірний образ «Незламної України», який дописувала ще вночі.

«Україна відтворена в молодій дівчині, в котрої є сивина у волосі. В неї трохи втомлене обличчя, але видно з її погляду, що вона незламна. Кожного дня я прихожу у «Квадрат», бачу як десятки жінок працюють на єдину мету  вони плетуть сітки, кікімори, якимось чином досягти нашої перемоги разом», — розповіла учасниця виставки Катерина Жук.

Творчість задля допомоги ЗСУ. У Вінниці представили патріотичну виставку "Намалюй державність"

Ще одна картина — статуя Ніки (богині перемоги). Довкола неї рядки із вірша Ліни Костенко. Катерина каже, такий памʼятник стоїть у Харкові, куди переїхала з Донецької області 2016-ого.

«Його встановлено до Дня незалежності України. Для мене вона символічна тим, що я приїхала з Харкова. Хотілося б ще подивитися на неї вживу. Щодня я прокидаюся саме з такою думкою», — каже учасниця виставки Катерина Жук.

Творчість задля допомоги ЗСУ. У Вінниці представили патріотичну виставку "Намалюй державність"

Також свої роботи представила і вінничанка Софія Моцишена. Дівчина — аматорка, каже, вчиться малювати по відеоуроках. У картині «Рожеві окуляри» зообразили розбиті ілюзії українців після повномасштабного російського наступу.

«Я вважала, що світ у 21 столітті такі геополітичні конфлікти може вирішувати дипломатичним шляхом, а не завдяки смертям моїх однолітків», — каже учасниця виставки Софія Моцишена.

Творчість задля допомоги ЗСУ. У Вінниці представили патріотичну виставку "Намалюй державність"

В обласному молодіжному центрі «Квадрат» картини будуть експонуватися до кінця тижня. Далі їх покажуть у художньому та краєзнавчому музеях. Потому картини виставлять на аукціон, а виручені гроші перерахують на потреби ЗСУ.

Фото: «Суспільне. Вінниця«

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я