У Батурині відбулася презентація унікальної пам’ятки – «Літопису» Самійла Величка

0

Сьогодні, 14 жовтня, у відновленій «Гетьманській Столиці» Батурині відбулася презентація унікальної козацької пам’ятки – «Літопису» Самійла Величка.

Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Facebook.

«Це не просто книга видана невеликим накладом. Літопис – надзвичайно цікава і важлива наукова робота. Його дослідження та вивчення велось впродовж 3-х століть. Тепер ми маємо перше видання повного оригінального тексту з багатьма через цензуру раніше невивченими фактами. Сама пам’ятка зберігається у Санкт-Петербурзі. До того ж фахівцям та науковцям вдалося дізнатися багато нового як про історію козачих часів, так і про саму постать канцеляриста Івана Мазепи», – написав Ткаченко.

У повідомленні висловлюють подяку групі професора Тетяни Таїрової-Яковлевої, керівниці Центру вивчення історії України. А також історикам Національної академії наук, видавцям та українським меценатам, коштом яких було видано літопис.

«Масштабна праця Величка дозволяє кожному з нас зануритися у події козацького періоду історії України, переосмислити безліч історіографічних міфів та дізнатися про те, чим ще ми можемо пишатися. Це непересічна подія для української історії. Переконаний, що вивчення «Літопису» Самійла Величка тільки починається», – підкреслив міністр.

День

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я