У Білорусі ліквідували ПЕН-центр

0

Верховний суд Білорусі ухвалив рішення про ліквідацію ПЕН-центру.

Про це повідомили на сайті Білоруського ПЕН-центру.

У справі ліквідації відбулось два судових засідання, остаточне рішення Верховний суд ухвалив 9 серпня. В офіційній позиції щодо закриття Білоруський ПЕН заявила про політичні мотиви ліквідації.

«Ми дізнаємось від державних ЗМІ чітко сформульовані погрози «пустити під ніж» тих, хто проти влади. Без суду і слідства озвучені закиди проти 185 недержавних організацій, звинувачених у деструктивності та в тому, що становлять «потенційну загрозу національній безпеці». Це все свідчить про політичне замовлення на «зачистку» в громадянському секторі. А наша, так би мовити, «вина» − у незгоді з репресіями, насильством, у відстоюванні свободи слова та ідеалів гуманізму. А якщо це наша провина, то нам не соромно. Пишаємося нашою роботою, друзями, партнерами, волонтерами», − ідеться у заяві.

Білоруський ПЕН-центр заснували 7 серпня 1989 році. Його прийняли до міжнародного ПЕН-клубу в 1990 році. У 2019 році президенткою Білоруського ПЕН-центру стала письменниця, Нобелівська лавреатка Світлана Алексієвич.

Нагадаємо, у липні стало відомо, що заяву про закриття Білоруського ПЕНу до Верховного суду подало Міністерство юстиції Білорусі. Крім того, в офісі організації провели обшук. Також у липні припинили діяльність білоруські представництва Інституту Гете і Німецької служби академічних обмінів. Інститут Гете у Білорусі вів діяльність із 1993 року.

Додамо, у лютому стартував медіапроєкт «Люди з порожніх стільців» (#EmptyChairPeople), присвячений письменникам і журналістам України та світу, яких переслідують через їхні політичні переконання. Проєкт реалізовують «Читомо» та Український ПЕН за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

У межах проєкту вийшов матеріал «Країну спакували в автозак»: білоруські письменники та журналісти-політв’язні.

Джерело: galinfo.com.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я