У Білорусі вшанували пам’ять Олекси Стороженка

0

Пам’ять класика української літератури, етнографа та драматурга Олекси Стороженка вшанували в Білорусі з нагоди 214-ї річниці від його дня народження та поклали квіти на могилу письменника від консульства України в Бресті. Про це повідомляє meest-online.com.
Майбутній український письменник, драматург, етнограф і криміналіст народився 24 листопада 1806-го у с. Лісогори Чернігівської області в сім’ї дрібного поміщика, відставного армійського офіцера Петра Стороженка. Дитячі роки минули в с. Великі Будища Полтавської губернії. Після гімназії Олекса вступив на військову службу. Величезне враження на молодого Олексу справило знайомство з Миколою Гоголем. Згодом у ньому прокидається пристрасть до письменництва. Безліч цікавих фактів про контакти з Гоголем буде викладено в есе «Спогад».
Однак Стороженко не поспішав покидати військову службу. Майже 30 літ свого життя присвятив армії, пройшовши шлях від унтер-офіцера до поручика драгунського полку. А наприкінці служби зайняв посаду старшого офіцера при штабі кавалерійського корпусу. Багато переміщаючись по хуторах Південної та Західної України, Олекса збирав фольклор і життєві історії від місцевого люду. Ця інформація і стала основою його творів у майбутньому.
1857-го виходить унікальний роман письменника «Брати-близнюки», де характерно подані український побут і традиції. З 1861 року він веде розділ в журналі «Основа», де пише винятково українською. 1868-го подав у відставку, зберігши за собою ранг дійсного статського радника. Оселився на хуторі біля містечка Берест-Литовська, сучасного Бреста на території Білорусії. Письменник зі задоволенням займався садом, не міг ні дня прожити без риболовлі. Вечорами грав на віолончелі, малював, ліпив із глини. Місцеві жителі часто збиралися на його подвір’ї, щоб послухати читання автором своїх творів та унікальні спогади, які Стороженко викладав дуже проникливо та доступно.
Найвідоміші твори автора — гуморески «Вуси», «Голка», п’єса «Гаркуша», роман «Брати-близнюки», повість «Марко Проклятий», мітологічний твір «Закоханий чорт».
До смерті письменника спричинилася прикра пригода. Повертаючись одного пізнього жовтневого вечора додому, Олекса впав із кладки в холодну воду, пошкодив ногу, застудився і 18 листопада 1874 року помер. Поховали письменника на Тришинському кладовищі в Бресті.
У 1924-1935 рр. у цьому місті діяла приватна українська семикласна школа ім. Олекси Стороженка під опікою товариства «Просвіта». Крім загальноосвітніх предметів викладали релігію, українську та польську мови, каліграфію, історію та географію рідного краю. Школу відвідували близько 60 дітей.
2017-го за рахунок коштів державного бюджету України та стараннями консульства України в Бресті й української громади на місці поховання письменника виконали реставраційні роботи.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я