У Будинку письменників НСПУ відбувся творчий вечір Олександра Мороза

0
1632

19 лютого в рамках «Театру інтимної лірики» (проект Ніни Шаварської та Михайла Шевченка) відбувся творчий вечір Олександра Мороза, присвячений його дню народження. В Камінній залі Будинку письменників зібрались рідні, друзі, гості Олександра Олександровича, щоб привітати його та познайомитись з поетичним доробком відомого політичного діяча.

Під час вечора, ведучим якого був Михайло Шевченко, О. Мороз подарував гостям свої книжки, серед яких була і збірка публіцистики, в яку увійшли і науково-популярні твори на тему Конституції та Конституційного права, і збірку пісенних текстів, яку презентували в цей день, адже на вірші поета О. Мороза різними композиторами було створено більше 100 пісень. Декілька з них заспівали на вечорі Галина і Людмила Турчак.

Як зізнався О.Мороз, у нього часто питають, як бути, якщо композитор має бажання створити пісню на ті слова, які вже покладені на музику іншого автора. Олександр Олександрович відповідає, що ніколи не заперечує – хай пишуть всі, хто має таке бажання: «Зібрали до цієї книги всі слова, на які можна написати пісні, і я дивлюся, читаю – наче не я писав, так гарно. Мені, принаймні, так здається», – говорить він. О.Мороз також розповів, що, готуючись до цього вечора, передивлявся старі записи, переклади, фотографії, міркуючи, про що ж розповідати гостям: «Я посидів і думав, що ж я буду розказувати – от прийдуть люди… Багато з речей там (в книжці) написаних, написані в один момент. Ударило в голову –

Від солов’їв здригнулась неба синь,
А місто спить, загорнуте в тумани.
Я повернусь, лише ти попроси
Очима чи руками, чи словами.

Я повернусь і зачарую знов,
А ти заплачеш тихо без причини.
Життя минає та живе любов
З твоїми неповторними очима.

Це я написав за 10 хвилин. Причому, в тролейбусі».

Так само, в тролейбусі з’явилися і інші вірші, які пізніше стали піснями: «Їду на роботу, десь зо два тижні, як мати відійшла – «мені приснилась мати молодою, і пісня та про пару голубів…»

Є у Олександра Мороза не лише ліричні твори – у поезії він торкається і соціальних, і політичних тем. Пише притчі та любить філософські роздуми: «Поему «Безсоння» я написав буквально за 5 вечорів. (…) А останній рік я постійно відчуваю якесь роздратування від того, що кругом. Я в лікарні був, лікар питає – що вас турбує? Я кажу – бардак у державі. Ну то, каже, ясно, а по здоров’ю? Ну, здоров’я – то інша справа. Хочеш – не хочеш, а треба відповідати, реагувати на ті проблеми, які виникають в країні, які потребують відповідного аналізу і відгуку. Ми із Олексієм Ющиком – прекрасним ученим і, по суті, кращим в Україні конституціалістом, доктором юридичних наук, філософом – підготували книжечку. Вона називається «Друзі і слуги народу в дзеркалі української демократії». Контраверсійна назва. Це треба депутатам читати обов’язково».

Олександра Мороза вітав голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський: «Олександр Олександрович – людина державного калібру, державний муж, державний політик – пройшовши високими коридорами влади та випробування владою, являє читачам тонку ліричну поезію. Вражає те, що душа і серце не закам’яніли, не зробилися пошрамованими життям та всім, що звалюється на нашу людину в сьогоденні – особливо на людину, яка перебувала на таких політичних і державних висотах. Душа Олександра Олександровича залишається молодою, чутливою, бо неможливо сфальшивити у віршах. Я щиро висловлюю вам, Олександре Олександровичу, свою повагу і захоплення за цей феномен».

Прес-центр НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я