У Будинку письменників НСПУ відзначено ювілей Валерія Шевчука

0

У Будинку письменників НСПУ відбувся творчий вечір з нагоди 80-річчя Валерія Шевчука, а також презентація нових книжок Валерія Шевчука, які вийшли у видавництві «Кліо» — «Мудрість передвічна, Афоризми давніх українських мислителів ХІ – поч. ХІХ ст.» (видання здійснене за підтримки Українського культурного фонду) та «Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення XVI–XVIII століть. У двох книгах. Книга 1» (видання здійснене за підтримки Фонду випускників Києво-Могилянської бізнес-школи).

Організатори вечора – Національна спілка письменників України та видавництво «Кліо».

Цього дня у фойє Будинку письменників декілька годин поспіль працювала книжкова виставка-продаж виданих видавництвом «Кліо» книг ювіляра – безумовно, великого і безцінного творчого та наукового доробку.

Ведучим творчого вечора був очільник Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський – давній, ще зі студентських часів, як він зізнався, шанувальник творчості Валерія Шевчука. «У своїй творчості Валерій Шевчук, як один із плеяди шістдесятників, талановито поєднав українську літературну традицію («химерний роман») з модерном
(«магічний реалізм»), збагативши українську літературу кращими зразками прози і повернувши з небуття десятки і десятки імен українських філософів і письменників епохи
Середньовіччя», — зазначив М.Сидоржевський. Він зокрема наголосив на оригінальній, пластичній манері письма і філософічності творів Валерія Шевчука.

Привітати Валерія Шевчука прийшли друзі, однодумці та поціновувачі його таланту. Багато добрих слів на адресу письменника сказала Віра Соловйова, директор видавництва «Кліо», яке багато років поспіль видає науково-історичні праці, що належать його перу.

Валерій Шевчук і сам виступав зі сцени, розповідаючи про свій цікавий, достойний, хоч і нелегкий творчий та науковий шлях. Ніколи, навіть за радянського періоду, не зраджував він своїм переконанням, працюючи над правдивою історією України, досліджуючи її культуру та традиції. За радянських часів на довгих десять років тодішня влада і цензори від літератури викинули Шевчука з літературного процесу, забороняючи друкуватися.

Коментуючи цей факт, Валерій Олександрович лише пожартував, мовляв, хоч друкуватися і не дозволяли, але ж скільки з’явилося натомість часу та можливостей працювати і творити.

З вітаннями до Валерія Шевчука прийшов Василь Яременко — український філолог, професор, директор Інституту культурологічних та етнополітичних досліджень. Василь Васильович розповів про спільну з ювіляром роботу над перекладом творів Григорія Сковороди українською мовою, про укладання збірки його творів, виданих за радянських
часів у «Веселці». Василь Яременко також зазначив, якою важливою була ця праця, адже філософ Григорій Сковорода у своїх творах чи не найпершим сформулював парадигму європейського цивілізаційного світогляду українців.

Зі словами привітань виступили В’ячеслав Брюховецький — український літературознавець, педагог і громадський діяч, Герой України, почесний президент Національного університету
«Києво-Могилянська академія»; Микола Жулинський — директор Інституту літератури НАН України; Богдан Горинь – український політичний та громадський діяч, журналіст, мистецтвознавець, політолог, колишній дисидент, друг і однодумець Валерія Шевчука; Раїса Мовчан – літературознавець, Інститут літератури ім. Тараса Шевченка НАН України; Андрій Мельник – випускник Києво-Могилянської бізнес-школи, засновник Школи розвитку мислення Cowo.guru.

Вітали ювіляра і його земляки з Житомира – керівництво Житомирського земляцтва у місті Києві та голова Житомирської обласної організації НСПУ Світлана Гресь.

Музичний супровід творчого вечора Валерія Шевчука здійснював ансамбль старовинної музики під керівництвом Тетяни Трегуб, відтак звучала музика українського бароко, а Тарас Компаніченко подарував присутнім старовинні українські пісні в перекладах Валерія Шевчука на сучасну українську мову.


Прес-центр НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я