У Будинку письменників України відбудеться перший концерт «Музично-поетичного салону «Камертон»

0

Нещодавно звершився прийом заявок на участь у Міжнародному проекті «Музично-поетичний салон «Камертон», започаткований «Кабінетом молодого автора Національної спілки письменників України спільно з Міжнародним благодійним культурно-науковим родинним фондом імені М.В. Лисенка під патронатом літературного агента із Каліфорнії (США) Єлизавети Соломатіної. На розгляд членів журі надійшло понад 500 поетичних творів майже з усіх регіонів України та з 11 країн світу, серед яких – Німеччина, Польща, Італія, США, Канада, Йорданія, Болгарія.

Проект створений для виявлення і підтримки молодих українських авторів. Найкращі поезії звучатимуть у виконанні молодих авторів на сцені камінної зали Будинку письменників України. Перший концерт відбудеться вже незабаром – 31 січня. Його почесним гостем і учасником стане відомий український актор та режисер, народний артист України Володимир Талашко.

«Ідея започаткувати проект, який би привертав увагу громадськості до сучасної української поезії, визріла давно. Якщо ми хочемо, щоби в Україні не лише в колі друзів та колег по перу краще знали, про що і як сьогодні пишуть молоді автори, то потрібно створювати якомога більше умов для виходу з цього кола. Наша мета – зробити так, аби твори молодих і маловідомих акторів активніше підхоплювали інші діячі мистецтва, скажімо, майбутні або вже відомі актори. Це може дати поштовх для поширення найкращих поезій молодих літераторів серед багатьох людей, далеких від поезії.

Сподіваюся, «Камертон» в цьому зіграє свою роль», – розповідає керівник проекту – секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська.

Музично-поетичний салон «Камертон» підтримали всеукраїнські та міжнародні літературні видання: «Літературна Україна», «Українська літературна газета», журнали «Дніпро», «Оксамит», «Гетьман», «Радуга», а також чиказьке видання «Ukrainian people» (США), на сторінках яких будуть з’являтися поетичні добірки лауреатів і переможців проекту.

Членами журі стали відомі молоді поети, переможці всеукраїнських та міжнародних літературних конкурсів, кандидати наук Ольга Ольхова, Любов Лисенко, Олександр Козинець та Юлія Бережко-Камінська.

«Наш проєкт зацікавив багатьох авторів, але, на жаль, художній і технічний рівень поданих творів не завжди відповідає поставленим вимогам. Оскільки поезію будуть декламувати професійні актори, на організаторах лежить відповідальність не лише перед глядачами, але й перед ними. Для мене це і є одним із найголовніших критерії у відборі текстів. Тому згодом буде оголошено другий тур поетичного конкурсу. Взагалі, участь у складі журі вкотре наштовхує мене на думку, що в Україні є потреба у певному літературному «лікнепі», тобто бюджетних або безкоштовних майстер-класах і освітніх програмах, які б допомогли молодим авторам підвищити рівень майстерності й уникнути «класичних» технічних помилок і смислових банальностей. Однак багато хто самотужки проходить цю школу і ми маємо блискучих нових авторів України», – зазначає співорганізатор «Камертона» Любов Лисенко.

Нагадаємо, за умовами «Музично-поетичного салону «Камертон», щомісяця упродовж 2020 року в Києві, на Банковій, 2, в Будинку письменників України відбуватимуться святкові концерти за участю талановитих студентів Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, Київського національного університету театру, кiно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого, а також уже відомих літераторів, акторів і музикантів України. На сцені звучатимуть вишукані музичні твори класиків та сучасників (фортепіано, скрипка, саксофон, труба, флейта, бандура та ін.) та найкращі твори молодих поетів у виконанні читців-декламаторів. Імена лауреатів організатори оголошуватимуть безпосередньо перед проведенням кожного концерту. А от переможців уже обиратимуть журі разом із інтернет-спільнотою. Для цього буде організоване спеціальне голосування на сторінці проекту у «Фейсбуці».

Глядачами музично-поетичних концертів будуть не лише кияни, які особисто зберуться в камінній залі Будинку письменників. Трансляції відбуватимуться наживо у відкритій групі «Музично-поетичний салон «Камертон» у Фейсбуці, а потім записи концертів можна буде знайти на сайті Національної спілки письменників України, як і добірки поетичних творів переможців, озвучених на сцені.

У грудні 2020 року відбудеться заключний концерт, до програми якого увійдуть найкращі твори, що звучали упродовж року, а його учасники отримають пам’ятні подарунки і дипломи.

Перша концертна програма «Камертону» буде представлена 31 січня о 17:00 за адресою: м. Київ, вул. Банкова, 2.

Вхід вільний.

Кабінет молодого автора НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я