У Будинку письменників відбулася презентація книжки «Охоронниця Слова – покликання Тетяни Майданович»

0
1186

У Камінній залі Будинку письменників відбулася презентація книжки Петра Скиби «Охоронниця Слова – покликання Тетяни Майданович» (Життєвий і творчий шлях письменниці). На урочистий вечір завітали письменники, педагоги, краєзнавці, літературознавці, рідні, друзі, шанувальники багатогранної творчості письменниці, а також прозвучали вірші Т. Майданович.

Фото — Володимир Коскін

Очільник НСПУ Михайло Сидоржевський привітав Тетяну Майданович із виходом книжки про неї, зазначив, що її поетична творчість дуже потужна і є окрасою сучасної української поезії. Він зауважив, що поетеса є непересічною й багатогранною особистістю, що її чутлива душа як душа справжнього митця здійснила еволюцію, шукаючи Бога в житті й утілюючи його присутність у творчості. М. Сидоржевський вручив письменниці ювілейну медаль Спілки письменників, приурочену до 30-річчя НСПУ, а також, за дорученням КМДА, Грамоту київського міського голови В.Кличка.

Фото — Володимир Коскін

Голова Київської організації НСПУ Марія Морозенко, віншуючи поетесу, побажала їй невичерпної творчої наснаги і зазначила, що Тетяна Майданович тонко відчуває психологію людини, особливо дитини, а тому її дитячі книжки дуже подобаються дітям.

На презентацію книжки завітала заслуженої діячки естрадного мистецтва України, композиторка Ольги Янушкевич. Вона прийшла на урочистість зі своїми вихованцями – дитячим вокальним ансамблем «Метелики-Веселики». Діти майстерно прочитали вірші Тетяни Майданович і виконали пісню «Бабусина помічниця».

Фото — Пресслужба НСПУ

На вечорі виступив заступник директора з наукової та видавничої діяльності Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Сергій Гальченко. Він зауважив, що, на жаль, у сучасному суспільстві роль письменника певні особи намагаються знеособити, поставити під сумнів творчі здобутки багатьох світочів української літератури, що неприпустимо. Він щиро подякував Т. Майданович за вельми плідну співпрацю на радіо, теплими словами згадав її як чудового й відповідального редактора, людину, яка всіма фібрами душі відчуває красу українського слова, а тому її робота у видавництві «Криниця» завжди була високопрофесійною.

Фото — Володимир Коскін

На урочистий захід прийшла й заступниця директора видавництва «Дніпро» Лідія Вакуленко. Саме в цьому видавництві побачила світ презентована книжка. Вона зауважила, що головне для письменника – видаватися, щоби письменники як невтомні сіячі культури трималися разом і йшли зі своїми творами туди, де на них чекають: у навчальні заклади й бібліотеки. Бо людям завжди цікаво побачити письменника, твір якого вони вже прочитали або читатимуть.

Дуже докладно про книжку на урочистому вечорі розповів її автор Петро Скиба. Він зауважив, що цей проєкт підтримали його односельці (село Андрієвичі, що на Житомирщині, звідки й сама родом письменниця). Він розповів про нелегкі дитячі роки пані Тетяни, де важкий селянський труд усе-таки не відібрав у неї бажання вчитися, удосконалюватися, долати нові вершини. Він передав привітання від мешканців Андрієвичів і побажав письменниці нових творчих звершень.

Фото — Володимир Коскін

Прийшов привітати Тетяну Майданович і її син Віктор Таран – відомий політолог і громадський діяч. Він щиро подякував матері за те, що вона є в його житті, і зазначив, що саме вона дала йому душу, яку він тепер має, а батько дав структурованість. Син був першим читачем дитячих творів письменниці й першим її критиком.

Віншували письменницю: директор бібліотеки Палацу ветеранів Тамара Болтенко, поетеса Валентина Козак, кандидат економічних наук Ольга Карпенко-Чорноус, учитель-методист Людмила Хитровська, а також письменник і фотомитець Володимир Коскін.

Свої вітання дистанційно передав літературознавець і доктор філологічних наук Михайло Наєнко.

Насамкінець Ольга Янушкевич виконала щемливу музичну композицію на пісню Шарля Азнавура і Жоржа Гарваренця «Вічна любов».

Модератором заходу був заслужений діяч мистецтв України Віктор Женченко.

Пресслужба НСПУ

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі.

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Чільна світлина — Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я