У Будинку письменників відбувся творчий вечір пам’яті поета Юрія Кириченка

0

4 березня 2021 р. у Києві в Будинку письменників НСПУ відбувся творчий вечір інтимної лірики «Яблука для коханої», присвячений пам’яті поета Юрія Кириченка. Організатори – Літературний фонд ім. Павла Полуботка та Національна спілка письменників України. Модератором заходу та читцем віршів була Галина Кириченко.

Володіючи вертикаллю душі – зашифрованим кодом українського аристократизму, Юрій Кириченко  народжував і ніс читачу Слово з великої літери, яке в’яже людину з глибинами буття – у вимірах космічному, історичному, етнокультурному, особистісному. Поет писав:
…Література – і є життя,
Все інше – за багетовою рамою,
На слово й серце опертя –
 Поміж трагедією і драмою…

Юрій Кириченко не відмежовувався від світу, а реалізував модель культури, у якій поет ставить собі найвищу мету: порятунок і покращення людини і людства.

Про поета Юрія Кириченка, який у час занепаду та безголосся не мовчав, як і Борис Олійник, Ліна Костенко, говорили присутні в залі голова НСПУ Михайло Сидоржевський, керуючий справами Київській Патріархії УПЦ КП архиєпископ Андрій, ексзаступник голови Держкомтелерадіо України Василь Шевченко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (1995 – 1999) Віктор Петренко, народна артистка України Раїса Недашківська, депутат Бучанської районної ради  Київської області Роман Бахтігареєв.


 Читались вірші, присвячені пам’яті Юрія Кириченка, звучали переклади. Флейта та фортепіано органічно супроводжували поезію Юрія Кириченка музикою Баха, Бетховена, Рахманінова, Скорика. І присутні в залі співробітники Українського Інституту книги відкривали для себе творчість українського поета.
 
…Ранньої весни 2021 року з гостинної, затишної Камінної зали Будинку письменників котилось луною кириченківське стоголосся:
 
…А вірш стоїть цей без забрала
І меч крізь морок підійма…

Пресслужба НСПУ
 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я