У Будинку письменників відбувся вечір пам’яті з нагоди 100-річчя від дня народження Миколи Руденка

0

17 грудня в Будинку письменників (м. Київ, вул. Банкова, 2) відбувся вечір пам’яті з нагоди 100-річчя від дня народження громадського діяча і письменника Миколи Руденка.

Вечір розпочав урочистою промовою голова НСПУ Михайло Сидоржевський. Він окреслив вельми складний і тернистий життєвий і творчий шлях видатного митця й зазначив, що Микола Руденко був не лише відомим громадсько-політичним діячем, а й реалізував себе як талановитий письменник, автор  філософських та поетичних творів.

Провела вечір письменниця Тетяна Майданович. Серед гостей був присутній заступник голови КОНСПУ Борис Пономаренко, громадський діяч Володимир Ковтунець та інші.

На пошану Миколи Руденка та його дружини Раїси Руденко пролунали  прем’єри пісень на вірші М. Руденка у виконанні авторів музики – композитора Ольги Янушкевич та Юрія Кобзаренка, студента Київського університету ім. Б. Грінченка. Також прозвучали цікаві виступи-спогади про письменника та його твори.

Довідка:

Микола Руденко (19 грудня 1920 – 1 квітня 2004) – письменник, засновник Української Гельсінської групи, політв’язень радянських таборів. 9 листопада 1976 року в квартирі Андрія Сахарова у Москві Микола Руденко провів пресконференцію для іноземних журналістів, на якій оголосив про створення Української Гельсінської групи. Це була перша легальна правозахисна організація в радянській Україні, яка боролася з порушенням прав людини. УГГ відіграла одну з ключових ролей у відновленні незалежності. Наприкінці 1976 року до групи увійшли Петро Григоренко, Оксана Мешко, Олесь Бердник, Левко Лук’яненко, Олекса Тихий, Микола Матусевич, Мирослав Маринович, Ніна Строката.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я