У Чернігові вшанували пам’ять гетьмана Мазепи

0

З нагоди 382-ї річниці від дня народження видатного українця у Чернігові біля пам’ятника Іванові Мазепі відбулася заупокійна літія, яку здійснив настоятель кафедрального собору святої Катерини о. Роман Кіник, а також мітинг, де виступали представники влади і громадськості. Про це повідомляє golos.com.ua.

«2009 року в Чернігові було нарешті відкрито цей чудовий пам’ятник. Ми пригадуємо, який тоді був спротив і навіть паніка російської п’ятої колони в Україні. У той рік його охороняли не тільки представники силових структур, а також активісти українських патріотичних громадських об’єднань. Тепер цей етап відновлення пам’яті нашого народу про його героя здолали і рухаємося далі, щоб знали і брали приклад патріотизму від легендарного гетьмана України», — нагадав Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Варто додати, що це був перший пам’ятник гетьману Мазепі з усіх обласних центрів України. А першу в Україні пам’ятну плиту гетьману відкрили в Батурині ще на початку 1990-х років активісти бахмацького та чернігівського товариств «Просвіта» імені Т. Шевченка

«Сьогодні день народження Ліни Костенко, поетеси епохи, живого класика української культури, совісті нації. Завтра день народження Івана Мазепи, видатного гетьмана України, внесок якого в тисячолітню історію українського державотворення, боротьбу за незалежність України важко переоцінити. Ці імена — наша гордість, орієнтири для успішного, переможного розвитку нації та її держави», — заявив Дмитро Никоненко, доктор історичних наук, радник голови Чернігівської обласної ради.

«Почну з радісної новини. У Полтаві 17 березня до дня народження славетного Івана Мазепи відбулася презентація виставки «Мазепа. Karl XII. Пётр І. Топ-10 міфів ru.пропаганди». Це новий потужний крок у викритті імперських і радянських міфів про Мазепу як зрадника, котрий мав намір віддати Україну на поталу Речі Посполитої, та про те, що гетьмана у його виборі не підтримало українське козацтво. Також виставка розвінчує міф про героїчну оборону Полтави навесні-влітку 1709 року та звитяжні перемоги Петра I. Чернігів теж не стояв осторонь цього важливого проекту Українського інституту національної пам’яті та Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви». Відомий дослідник-мазепознавець Сергій Павленко як науковий консультант зробив вагомий внесок у створення цієї виставки», — повідомив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Свою нову книжку «Мазепина Атлантида» представив Сергій Павленко. Меморіальний захід завершився традиційним виконанням гімну України.

Чернігів

Фото Сергія ЧЕРНЯКОВА

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я