У Дніпрі дім, де жив Олесь Гончар, хочуть перетворити на державний музей

0
1015

Олесь Гончар пройшов війну, побував у полоні та, повернувшись додому, став поетом. Написав трилогію «Прапороносці» і роман «Людина і зброя». За життя отримав Шевченківську премію та був головою Спілки письменників України.

3 квітня письменнику виповнилось би 103 роки. 

Про це повідомляє dniprograd.org із посиланням на 34.ua.


До дня народження поета журналісти побували в будинку, де жив і писав літератор. 

Цей будинок на Клубній 25 збудували ще 1941 року. Тут жила сестра Олеся Гончара. Сюди ж після війни у 1945 повернувся і він. У цьому домі він за два тижні написав свій роман «Альпи» із трилогії «Прапороносці».

Зараз будинок доглядають волонтери. Кажуть, споруду зруйнували німці у 1943-му. Та за рік родина поета її повністю відновила.

Навіть після переїзду до Києва Олесь Гончар щоліта навідувався до домівки сестри, аби ночами писати романи. А після його смерті будиночок почали перетворювати на музей.

«Цей будинок має офіційний статус пам’ятки історії місцевого значення. Музей створила Олександра Терентіївна Сова – сестра Олеся Гончара. Музеєм опікується Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. Університет опікується на шевських засадах. Щорічно робляться ремонти», — говорить куратор приватного музею ім. Олеся Гончара Наталія Щербак.

В університеті кажуть, на честь поета відкрили іменну аудиторію. Щороку, 3 квітня, до дня народження письменника, – у ній проводять Гончарівські читання. А нині зберігають особисті речі й унікальні рукописи літератора.

Свого часу Олесь Гончар закінчив тут філологічний факультет. І навіть устиг попрацювати викладачем на кафедрі української літератури. Згодом на його честь перейменували й університет.
«Ім’я університет носить із 2008 року. Тому що, по-перше, це наш славетний випускник. По-друге, творчістю Олеся Гончара захоплюються не лише наші науковці, але й наші студенти», — каже доцента кафедри української літератури ДНУ ім. Олеся Гончара Тетяна Кедич.

У мерії кажуть, хотіли б перетворити будівлю на державний музей, та не можуть. Адже дім – у приватній власності.
«Спочатку треба з’ясувати – чи це установа буде обласного рівня. Коштом обласного бюджету має бути викуплений, як земельна ділянка, так і будинки, які на ній розташовані. І тільки після цього область може ставати ініціатором створення там музею. Наразі це приватна власність», — каже начальниця міського управління з питань охорони культурної спадщини Надія Лиштва.

Належить будинок родичам літератора, які живуть у Києві та США.
Вероніка ЛОБАНСЬКА
 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я