У гостях в американського піаніста Кевіна Кеннера виступили митці з України

0

1 травня, у поминальну неділю, в мистецькому салоні відомого американського піаніста, лауреата міжнародних конкурсів, професора Кевіна Кеннера відбувся вечір музики та української поезії, присвячений усім загиблим у нинішній війні жителям України, а також тим рідним людям, яких традиційно згадують у цей день.

Твори Йоганна Себастьяна Баха, Людвіга ван Бетховена, Фредерика Шопена, Ференца Ліста, Миколи Лисенка та інших композиторів майстерно виконала лауреатка міжнародних конкурсів, 16-річна піаністка Христина Михайліченко, а також її молодша сестра – 11-річна скрипалька Олександра. Музичні композиції супроводжувалися поезією в авторському виконанні Юлії Бережко-Камінської. Захід транслювався в прямому ефірі не лише для української аудиторії, а й для американської, а також для діаспори українців у США.

Христина, Олександра та їхня мама Наталія, як і Юлія Бережко-Камінська, опинилися в Польщі внаслідок воєнних подій. Родина Михайліченків од російських «асвабадітєлєй» утікала двічі. Спочатку – з Криму. Потім – з Ірпеня. Юлія з дітьми приїхала з Бучі. Але й на чужині вони продовжують свою справу – популяризувати українську культуру, дарувати людям радість мистецтва.

«Цей концерт ми організували також для того, щоб нагадати всім нам, що ми прийшли в цей світ нести красу, любов і радість. І сьогодні, коли в нашій країні війна і всі ми сповнені болю й тривог, ми хочемо бодай трохи розрадити тих, хто нас чутиме, допомогти відволіктися від тяжких думок і наповнитися звучанням гармонії», – зауважила Юлія Бережко-Камінська.

Попри те, що Христина Михайліченко у свої юні роки мала чимало знакових виступів у багатьох містах світу, була солісткою симфонічних оркестрів, концерт у Польщі – перший.

«У представленій програмі – твори композиторів, які також свого часу боролися за незалежність своїх країн, відстоювали рідну культуру і розвивали її. Сподіваюся, що ця музика підтримає українців і додасть сил у час виборювання Україною права залишатися вільною країною», – розповідає Христина Михайліченко.

Подібні зустрічі відбуватимуться й надалі. Найближча запланована із Софією Жуковою – талановитою юною вокалісткою і піснярем-композитором, лауреаткою музичних конкурсів, яка опинилася в Польщі, емігрувавши зі зруйнованої росіянами Бородянки. Інформація про день і час проведення зустрічі буде опублікована окремим анонсом.

Гармонійне поєднання високої поезії та класичної музики подарували слухачам відома поетеса з Бучі Юлія Бережко-Камінська, яка прочитала свої поетичні твори з нової збірки «Гравітація слова», і юні музиканти – сестри Христина та Олександра Михайличенки з Ірпеня, які надзвичайно майстерно виконали знамениті музичні твори. Свій камерний концерт майстриня слова і юні віртуози-музиканти присвятили пам’яті тих, хто пішов за межу, захищаючи Україну.

Автор фото: Іван камінський

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я