У Харькові з’ясували, де була квартира Шевельових: там створять меморіальну кімнату і літературну резиденцію

0
661

На початку літа у харківському будинку «Саламандра» запрацюють літературна резиденція і меморіальна кімната-музей, присвячені відомому земляку Юрію Шевельову. Про це повідомляє umoloda.kyiv.ua.

Саме тут Почесний доктор Альбертського, Лундського, Харківського університетів та Національного університету «Києво-Могилянська академія» проживав до еміграції за кордон після війни.

Тривалий час не було відомо, у якій квартирі мешкала родина вченого, але допоміг унікальний випадок.

«У книзі спогадів Шевельова «Я — мене — мені… (і довкруги)», яка вийшла наприкінці 2017 року, ми розмістили інформацію про план квартири, який випадково знайшли в бібліотеці ім. Короленка, — повідомив ініціатор проєкту, видавець Олександр Савчук.

— Але ми не знали, де саме в будинку вона розташовувалася. А вже в 2019 році один iз наших читачів, професійний архітектор, звернув увагу на цей план і порівняв його з тими, що були виставлені в інтернеті — з квартир на продаж. Так було знайдено квартиру Шевельова, і почалася історія зі збором коштів. І коли надію майже втратили, до Літмузею прийшли харків’яни, які цікавилися українською літературою. Їм розповіли про задум із квартирою, і вони її придбали».

Наразі тут триває непростий ремонт. У радянські часи цей будинок на вулиці Сумській займали різні державні установи, після чого просторі «буржуазні» квартири поділили на типові міські комуналки. Відтворити автентичний вигляд помешкання тепер досить непросто, але в інтер’єрі дивом збереглися «рідні» вікна, паркет, балкон і навіть оригінальне планування.

Квартира, де мешкали Шевельови, містить 5 кімнат, тому тут вирішили влаштувати не тільки невеликий музей, а й літературну резиденцію для проведення різних культурних заходів — зустрічей, презентацій, семінарів. Якраз її і планують відкрити ще до початку літа.

«Що стосується меморіальної кімнати — то це 8-метрова кімнатка, у яку змушені були переселитися Шевельов із мамою після приходу радянської влади, хоча їм належала вся ця квартира, — уточнив Олександр Савчук. — На її облаштування, наповнення знадобиться час. А якісь перші заходи, мініекскурсії плануємо проводити вже восени».

Допомагають реалізувати цей проєкт ініціативна група Літературного музею, фонд Сергія Жадана і просто небайдужі люди.

До речі, після виборів міського голови, що заплановані на жовтень, тут повторно встановлять і меморіальну дошку. Вперше пам’ятний знак на честь всесвітньо відомого славіста з’явився на фасаді будинку «Саламандра» у 2013 році.

Але тоді зчинили неабиякий ґвалт члени так званого «Антифашистського комітету Харківщини», звинувативши вченого у співпраці з німецькими окупантами.

Після виходу вищезгаданої книги спогадів Шевельова стало остаточно зрозуміло, що вчений однаково негативно ставився і до гітлерівського, і до сталінського тоталітарних режимів, чим і заслужив неприязнь блюстителів радянської ідеології. Утiм навіть після реабілітації його доброго імені в Харкові вирішили не встановлювати пам’ятну дошку до виборів, аби уникнути чергової політичної тріскотні.

Лариса САЛІМОНОВИЧ

Фото: Шевельови у Харкові жили на вулиці Сумській. (Фото з відкритих джерел.)

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я