У Хмельницькому дерусифікують бібліотеку: вилучили 10 тисяч книг

0

У радянські часи книги російською мовою надходили у великій кількості.

У Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці вилучили близько 10 тисяч книг російської художньої літератури. Видання прибрали з вільного доступу, тепер їх можна отримати лише за попереднім запитом.

Як розповідається на сторінці закладу у фейсбуку, книги російською мовою складають 60% фондів наукової бібліотеки. Тож повністю від російськомовної наукової літератури не відмовляються, бо аналогів українською немає.

«Ще за союзу в радянські часи книги, переважно російською, надходили у великій кількості. Отож, їхній перегляд і вилучення — це планомірний процес і робить кожна бібліотека щорічно. При цьому вилучена література була передана до пенітенціарних установ. А бібліотеці залишено по 1-2 примірники видань, отож читач за запитом зможе отримати потрібне видання», — йдеться у повідомленні.

Бібліотекарі наголошують, що у фондах часто відсутні українські аналоги російських видань. Це ж стосується фахових періодичних технічних, медичних та інших галузевих періодичних видань. Для фахівців, аспірантів, науковців потрібна фахова література, якої українською бракує.

Тож очікується, що в Україні друкуватимуть галузеві книги українською мовою і забезпечать ними бібліотеки. Наразі ж фахівці провідних національних бібліотек розробляють методичні рекомендації з питань вилучення літератури з фондів.

Фото: зі сторінки бібліотеки у фейсбуку

ye.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я