У Хмельницькому пройшов літературний фестиваль «Зернослово»

0

17-19 квітня 2018 р. на Хмельниччині за підтримки Хмельницької обласної організації НСПУ відбувся Всеукраїнський літературний фестиваль «Зернослово». 

Назву для фестивалю обрали не випадково. Новотвір «зернослово» уперше придумав і вжив письменник із Хмельниччини Кость Гордієнко. 

Відкриття фестивалю пройшло 17 квітня у Хмельницькому обласному літературному музеї.

До м. Хмельницький були запрошені митці із Харкова (Люцина Хворост, Лариса Вировець, Світлана Загреба) та з Миколаївщини (Сашко Обрій (Кучеренко). Також у заході активну участь взяли місцеві письменники – Михайло Цимбалюк, Артур Закордонець, Василь Горбатюк, Людмила Весела, Олена Вітер, Віталій Міхалевський, Анатолій Ненцинський та ін.

Після відкриття «Зернослова» митці  жваво заходилися саджати вербу Т.Г. Шевченка із півострова Мангишлак, обмінюючись жартами, веселими коментарями та усмішками. Потім гості міста відвідали концерт органної музики в Хмельницькій обласній філармонії. Усіх вразив високий рівень виконання музичних творів оперними співаками, музикантами (орган, флейта, скрипка). Сама будівля філармонії запам’яталася своєю пишною архітектурою, вишуканим оздобленням та доглянутістю.

18 квітня ознаменувалося для письменників переїздом до Кам’янця-Подільського, де їх вже чекали студенти Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка. Університетській молоді запам’яталися яскраві виступи учасників «Зернослова». Зокрема, пісенний виступ відомої української співачки і поетки Люцини Хворост, гуморески колишнього завідувача кафедри політології Віталія Нечитайла та поета Анатолія Ненцинського, громадянська лірика, гумор і пісні під гітару харизматичного і експресивного Сашка Обрія. Опісля всіх учасників фестивалю очікувала захоплююча декількагодинна екскурсія Кам’янець-Подільською фортецею та «старим містом», з якої повернулися з численними сувенірами та яскравими враженнями.

19 квітня всі учасники «Зернослова» розбилися по групах і роз’їхалися по окремих локаціях: частина письменників залишилася в Кам’янці-Подільському для виступу в Аграрно-технічному університеті, частина – виступала в закладах освіти с. Слобідка-Кульчиївецька, с. Колибаївка, с. Оринин, с. Кам’янка. І знову успіх. Для школярів та вчителів, які мешкають в сільській глибинці Хмельниччини, виступи учасників «Зернослова» стали цілою подією. Гостей приймали гостинно, після концертів – частували щедро і навперебій запрошували на наступний рік приїжджати знову.

Підсумки Всеукраїнського літературного фестивалю «Зернослово» митці підбивали на зустрічі з головою Хмельницької обласної ради Загородним Михайлом Васильовичем. Всі без винятку гості Хмельниччини висловлювали щире захоплення від триденної події. Зокрема, письменників вразила українська мова, яка лунала повсюдно на вулицях Хмельницького та Кам’янець-Подільського, висока культура міщан, ошатність, доглянутість, європейськість цих міст, а також спілкування з місцевими жителями, які зачарували їх подільським колоритом, чемність, гостинність, освіченість, природна любов до рідного краю та України вцілому. Кожен гість отримав цінні подарунки – науково-популярне видання «Хмельниччина», пам’ятні календарі та блокноти на 2018 рік. Окрему подяку висловили організатору дійства – колишньому голові Хмельницької обласної організації НСПУ Василю Горбатюку, який доклав чимало зусиль для того, аби фестиваль пройшов на найвищому рівні та запам’ятався гостям краю, а також викликав бажання ще не раз відвідати Хмельниччину. 

Також автор статті гречно дякує голові Миколаївської обласної організації НСПУ Вірі Іванівні Марущак за запрошення і надану можливість взяти участь у Всеукраїнському літературному фестивалі «Зернослово», де судилося зустріти чимало нових друзів, однодумців та прихильників, а також здійснити давню мрію – побувати на Хмельниччині та пізнати її дух і колорит.

 

Сашко Обрій (Кучеренко), член НСПУ, лауреат Всеукраїнської премії ім. Василя Симоненка

 

 

 

 

 

 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я