У Києві почали розбирати будівлю, де колись бував Джон Стейнбек

0

У Києві можуть зруйнувати старовинну садибу, де колись бував американський письменник Джон Стейнбек. Днями забудовник уже почав розбирати флігель біля будинку, а сьогодні на місці з’явилася важка будівельна техніка у супроводі невідомих осіб.

Будинок Барбана – одноповерхова цегляна садиба кінця XIX століття. Земляні роботи у дворі розпочалися ще 1 травня. Тоді її огородили зеленою тканиною, а у дворі з’явилася важка техніка. Потім деякий час було затишшя, а днями за справу взялися будівельники.

Поліція на виклик не приїхала, тому мешканці навколишніх будинків перекрили в’їзд і виїзд техніки, оскільки будівництво руйнує інші будинки, внесені до переліку нерухомих пам’яток України. Про це з посиланням на активіста та юриста Дмитра Перова повідомляє видання «The Village».

У 2015 році Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести будинок Барбана до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Із 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень».

Як повідомляє «Мапа реновацій», станом на 2021 рік охоронного статусу маєток не має. Проте будинок знаходиться на території пам’ятки археології місцевого значення «Культурний шар Копирева кінця», ХІ-ХІІІ століття та в межах Центрального історичного ареалу міста Києва. Відтак будь-які будівельні роботи на цій території мають бути погоджені з Міністерством культури та Департаментом охорони культурної спадщини.

Що відомо

Садиба Олександра Барбана знаходиться за адресою Обсерваторна, 6. Це рідкісний зразок одноповерхового житла середнього класу з цегляним декором. На думку істориків, будинків такого типу залишилося настільки мало, їх слід було б занести до «червоної книги».

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський.

У 1944–1945 роках тут мешкав голова Комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук.

За даними краєзнавця Антона Короба, саме в цей будинок 1947 року в гості до Олександра Корнійчука та Ванди Василевської приїхав американський письменник Джон Стейнбек, який описав їхню зустріч у своїй книзі «Російський щоденник».

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я