У Кракові Марина Провоторова представила краєзнавчі видання про Сєвєродонецьк

0

У дні, коли в Україні велися особливо запеклі бої за Сєвєродонецьк, у Кракові, в салоні Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków відбулася зустріч із жителькою, письменницею та краєзнавицею цього міста – Мариною Провоторовою.

23 червня в рамках міжнародного проєкту Спілки письменників Польщі та Національної спілки письменників України («Кабінет молодого автора НСПУ») за підтримки Інституту літератури «Польща – Україна: спільнота письменників» було проведено вечір, присвячений літературному періоду української краєзнавиці та дитячої письменниці Марини Провоторової в довоєнному Сєвєродонецьку.

Марина Провоторова народилася і жила в місті Сєвєродонецьку Луганської області. Незадовго до повномасштабної війни росії проти України, яка особливо активізувалася на Сході, родина Провоторових спішно покинула рідний дім. Тікаючи від небезпеки, пані Марина встигла із собою взяти теплі дитячі речі, документи і по одному примірнику своїх книжок, серед яких – туристичне видання про Сєвєродонецьк та книжка краєзнавчих оповідок для дітей про Луганщину, збірка дитячих оповідань.

Говорити про рідне місто, зважаючи на дуже тяжкі новини про його долю, виявилося дуже складно. Наче в іншому житті залишився не тільки рідний дім, сад, домашня бібліотека і все, що напрацьовано роками, а й дорогі серцю місця, які пані Марина мріяла показати всім, хто хотів би відкрити для себе схід України.

«Цього міста, яке лишилося на сторінках моїх книжок, уже немає. І вже не буде. Я мріяла розробити такий маршрут Сєвєродонецьком, який би найповніше розкрив його історію, культуру, архітектуру, познайомив би із живописними місцями та видатними людьми. Подібних книжок, на жаль, у нас не було, а вони теж потрібні. Матеріали, які збирала для своїх видань, знаходила в різних архівних та музейних джерелах, залучала до співпраці наукових співробітників, вичитувала в різній літературі. Я все життя прожила в Сєвєродонецьку та обов’язково хочу повернусь додому, бо вірю, що Україна його відвоює», – розповідає авторка.

Марина Провоторова – член Національної спілки письменників України, голова громадської організації «Спільнота митців «Арт Гвард і Я», аспірантка кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля. Попри напружену ситуацію у своїй області вже впродовж восьми останніх років, відколи росія зазіхнула на українські території, пані Марина продовжувала популяризувати українську культуру в своєму місті. Зокрема, на підтримку сучасної української літератури організувала крамничку, де можна було знайти книжки багатьох авторів, як знаних, так і маловідомих.

Наразі Марина Провоторова мешкає в Україні в Чернівецькій області. У співпраці з Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М. Івасюка проводить майстер-класи з рукоділля для дітей-переселенців та заходи на підтримку України.

На фото: письменниця Марина Провоторова та куратор проєкту «Польща – Україна: спільнота письменників» поетеса Юлія Бережко-Камінська (Автор фото: Ольга Камінська)

Юлія Бережко-Камінська

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я