У Кропивницькому презентували дослідження про письменника-земляка

0

Книгу «До безуму любив степ», присвячену нашому земляку, письменнику Юрію Яновському, презентували 25 травня в ОУНБ імені Дмитра Чижевського, передає CBN.

Написали книгу краєзнавець і журналіст Володимир Поліщук та завідувачка відділом мистецтв книгозбірні Світлана Ушакова.

Як зазначив дослідник, про докиївський період життя одного з найталановитіших українських прозаїків першої половини ХХ століття, тобто до травня 1922 року написано чимало. Проте в автобіографіях Юрія Яновського, у спогадах про нього рідних та знайомих, у художніх творах чимало суперечливих фактів. Так, сам Яновський в одній з автобіографій пише, що народився у Єлисаветграді, хоча привела на світ його мати у селі Маєрове. Чому Григорій став Юрієм? В якому «коліні» були родичами Микола Гоголь і Юрій Яновський і чи були взагалі? Чому в деяких книгах вказується, що батько був малописьменним, а мати селянкою з двокласною освітою. Проте не згадується, що ще шість років вона провела в Чигиринському жіночому монастирі й навчалась у монастирському училищі. Його програма передбачала вивчення математики, історії, словесності, географії, та французької. До речі, і рід був не бідний — дід Микола Яновський мав 180 десятин землі.

Дослідники розвіяли низку міфів про письменника та опублікували кілька цікавих фактів.

За словами Світлани Ушакової, у своїй книзі «Зустрічі і прощання» літературознавець і історик Григорій Костюк описав свої враження про видану в 1930 році книгу «Чотири шаблі», який до 1983 року залишався поза межами літературного процесу в Україні. Між тим роман вийшов у 1941 році у празькому видавництві «Колос». Уривок з нього у тому ж 1941-му був надрукований у газеті «Голос», яка виходила в Берліні. На думку дослідників, ці публікації, як писав Костюк, партизансько-антирадянського роману могли стати причиною гоніння і тиску на письменника та причиною його вимушеного пристосування до радянської ідеології.

Невдовзі книгу «До безуму любив степ» можна буде прочитати у розділі «Цифрова бібліотека» обласної книгозбірні та дізнатися, чи був Яновський націоналістом, та дослідити родовід Яновських за метричними записами церков. 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я