У літературі чоловічих персонажів у чотири рази більше, ніж жіночих – дослідження

0

Американські вчені за допомогою нейромережі проаналізували тексти 3 тисяч книг різних жанрів англійською мовою і дійшли висновку, що у світовій літературі чоловічі персонажі зустрічаються вчетверо частіше за жіночі. Про це повідомляє the Guardian.

Серед головних героїв також більше персонажів чоловічої статі. Окремо вчені зазначили, що у творах, написаних жінками, гендерний баланс дотримується краще.

У дослідженні використовувалося розпізнавання іменних сутностей (Named Entity Recognition, NER) для визначення гендерних особливостей персонажів, звертаючи увагу на займенники жіночого і чоловічого роду. Дослідники вивчили, скільки жіночих персонажів були головними.

Проте дослідники зіштовхнулися з труднощами під час роботи з тими, хто не вписувався в ґендерну бінарну систему. Штучний інтелект не зміг зрозуміти, чи належить «вони» до множини або до «недихотомічного індивідууму».

«Гендерні упередження цілком реальні, їхня присутність у літературі має підсвідомий вплив на людей, які читають книги», – вважає провідний автор дослідження Маянк Кеджрівал.

Він додав, що існує різниця в описі гендерно-специфічних персонажів. Із жінками пов’язані такі визначення, як «слабка», «мила», «красива» та іноді «дурна». Для характеристики чоловіків використовуються слова «лідерство», «влада», «сила» та «політика».

Кеджрівал додав: «Наше дослідження показує, що реальний світ складний, але є переваги участі всіх різних груп нашого суспільства в культурному дискурсі. Коли ми це робимо, то зазвичай формується більш реалістичний погляд на суспільство».

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я