У Лівані презентували Мазепинське Євангеліє

0

У місті Захле у меморіальній залі єпископа Андре Хаддада за сприяння Посольства України в Лівані та Архідієцезії Мелькітської Церкви відбулася врочиста презентація факсимільного видання Мазепинського Євангелія.

Як передає ukrinform.ua, про це Посольство України в Лівані повідомило у фейсбуці.

У заході взяли участь Посол України в Лівані Ігор Осташ, Архієпископ Захле, Фурзоля і Бекаа Іссам Дарвіш, митрополит Переяславський і Вишневський, духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира Олександр (Драбинко), Генеральний вікарій, архімандрит Миколай Хакім та деякі священники єпархії, нащадок Антіохійського Патріарха Афанасія Даббаса ІІІ Сезар Даббас, редактор арабського тексту видання отець Булос Назга, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальська та ін.

«Дослідження українського внеску в арабське християнське книгодрукування в Алеппо привели Посла України в Лівані І.Осташа до Києва, де в історичних фондах та колекціях Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського було знайдено Мазепинське Євангеліє», – ідеться в повідомленні.

У дипустанові розповіли, що книга була надрукована у січні 1708 року в Алеппо коштом гетьмана Івана Мазепи та містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом. Історичні події, які розгорталися навколо діяльності православної друкарні в місті Алеппо та видання цього Євангелія, тісно пов’язані з Україною, Сирією, Ліваном та Антіохійською православною церквою.

Зауважується, що це унікальна пам‘ятка, яка розповідає про спільні величні сторінки історії України та Близького Сходу та є свідченням історичної підтримки гетьмана Івана Мазепи православних Близького Сходу на зламі XVII-XVIII ст.

«Завдяки факсимільному виданню Мазепинське Євангеліє знову повернулося на Близький Схід, на терени Антіохійського Патріархату», – додали в посольстві.

Проєкт реалізований Посольством України у Ліванській Республіці у співпраці з Фондом пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира та Національною бібліотекою України ім. В. І. Вернадського.

Крім того, Ігор Осташ повідомив у фейсбуці, що факсимільне видання Мазепинського Євангелія подарували Маронітському Патріарху Лівану Бешарі Бутросу Раї у Бкерке.

«Разом із митрополитом Олександром (Драбинком) отримали з рук Патріарха Пам‘ятну медаль Маронітської Церкви. Завершили зустріч побажанням «многих літ». Було дуже цікаво і емоційно!», – ідеться в дописі.

Як повідомляв «Укрінформ», в Українському парку у ліванському місті Баабда 10 жовтня напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та Дня захисників і захисниць України відбулася Служба Божа з освяченням пам’ятника Тарасу Шевченку.

Фото: Ігор Осташ і Посольство України в Лівані

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я