У лютому 1921 року вийшло перше число літературно-мистецького щомісячника «Шляхи мистецтва»

0

Редактор Василь Еллан-Блакитний, фактично редакторську роботу провадив відповідальний секретар журналу Гордій Коцюба.

Обкладинку, імовірно, виконав Василь Єрмілов.

Наклад — 4 тис. примірників Ціна — 75 крб.

У журналі опубліковано поему «Повстання» Михайля Семенка, вірші Юліана Шпола (Михайла Ялового), Миколи Хвильового, статті Івана Кулика «Реалізм, футуризм, імпресіонізм» та Володимира Коряка «Місто в українській поезії», інші твори. Також були рубрики рецензій і літературно-мистецької хроніки.

Від редакції

Війна й революція розпорошили мистецькі сили, відсунули мистецтво на другий план. Особливо це характерне для України, де над вільним розвитком мистецтва, крім пут буржуазного ладу, тяжіли ще пута національної неволі. Революція знесла перепони до творчости, розвіяла трухляві намули, відкрила для людської творчости нові обрії. Перед мистецтвом як перед одним із проявів людської творчости прояснюються нові шляхи — шляхи вільного, незаперечного розвитку, шляхи оздоровлення і зросту, як у глибину, у височінь, до нових досягнень, так і в простір найширших мас.

«Шляхи мистецтва» ставлять собі метою зібрати розпорошені сили мистців на Україні, освітити сучасний стан мистецтва в цілому світі, віднайти шляхи його дальшого розвитку. Найбільшу увагу редакція віддає мистецтву слова як найяскравішому, найзрозумілішому, найближчому широким масам способу виявлення творчої думки мистця, і зокрема тим творам, які відбивають сучасний революційний рух, цей глибокий процес зміни старих форм життя й створення нових.

Єдиним критерієм для редакції буде художність твору і його поступовість — без жодної вузької фракційности, без обмеження якоюсь школою чи напрямком.

Почитати журнал можна тут.

Ярина Цимбал

Джерело:litakcent.com.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я