У Лубнах ушанували пам’ять письменника Василя Милорадовича

0

У Лубенському краєзнавчому музеї, що на Полтавщині, відзначили 175-річчя від дня народження видатного земляка — етнографа, фольклориста, історика, письменника й перекладача Василя Милорадовича. Він належав до поважного старшинсько-шляхетського роду. Василь Милорадович працював спочатку помічником присяжного повіреного в Полтавському окружному суді, потім — мировим суддею Лубенського повіту. Про це пише poltava.to.

«Казенні» зустрічі із земляками, насамперед селянами, використовував для ближчого знайомства з ними, заглиблення в народні традиції, побут. А коли з’явився час для ґрунтовнішого дослідження нашої минувшини, характерних рис українців, їхніх вірувань, звичаїв, фольклорної спадщини тощо, захопився цим зовсім не по-аматорському. Тільки лісовій, степовій і середній (за визначенням автора) Лубенщині він присвятив окремі етнографічні розвідки. А ще були «Народні обряди і пісні Лубенського повіту», «Казки й оповідання, записані на Лубенщині» та загалом понад два десятки підготованих і виданих ним досліджень.

Про широкий і багатогранний спектр захоплень Василя Милорадовича на згаданій зустрічі в музеї говорили його наукові співробітники Тамара Дяченко і Тетяна Сафронова, студентка Полтавського національного педагогічного університету Тетяна Гурт. Завдяки інтернет-зв’язку до присутніх звернулася головний редактор видавництва «Sova Books» Світлана Яковенко (Сідней, Австралія), котра готує до друку книжку Василя Милорадовича «Нариси з української демонології». Вона повідомила про те, що це дослідження перекладено англійською мовою й незабаром вийде у серії «Бібліотека українського науковця». Місцевий краєзнавець Микола Полонський презентував свої розвідки щодо історії роду Милорадовичів і розповів про будинок, який зберігся в Литвяках (саме в цьому селі Василь Петрович жив на схилі віку й закінчив там свій земний шлях). Водночас праправнучка етнографа Валентина Пицяк поділилася родинними спогадами про нього, які передавалися нащадками з покоління в покоління.

Зрештою, учасники зустрічі, котрі дізналися багато нового про рідний край, сфотографувалися на згадку (на світлині).

Василь НЕЇЖМАК, власкор газети «Голос України»

Фото із сайту Лубенської міськради

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я