У Львові відбувся фестиваль «Дні їдишу та міжкультурного діалогу»

0

Форум  організовано Товариством єврейської культури ім. Шолом-Алейхема за підтримки Українського Культурного Фонду та сприяння Львівської міської Ради. На ньому взяли участь у дискусіях близько 50 учасників з України, Польщі, Ізраїлю, Нідерландів, Канади та США. Подія в Інтернеті набула широкого резонансу. Про це повідомляє day.kyiv.ua

У рамках Днів відбувся ряд цікавих заходів. Усі вони були об’єднані одним словом-гаслом «ДІАЛОГ» — Дружба, Ініціатива, Аргументи, Люди, Об’єднання, Глузд. Центральною подією фестивалю став круглий стіл на тему «Збереження історичної спадщини».

Його відкрив відомий канадський адвокат, вчений і громадський діяч, коріння якого походять з Галичини, Марк Фрайман. Своїми думками поділилися заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, міський голова Бережан Ростислав Бортник, керівник Управління охорони історичного середовища Львівської міської Ради Лілія Онищенко, голова Львівського Товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема Олександр Назар, президент благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини міста Львова» Андрій Салюк, керівник осередку Асоціації правників України Іван Городиський. Тему, піднесену на круглому столі, продовжили під час дискусії «Кракідали — краківське передмістя: розвиток дільниці».

Як зберегти колишнє єврейське передмістя Львова, як розвиватися району? На ці та інші питання ґрунтовно відповів архітектор з міжнародним досвідом Маркіян Коссак. Він запропонував, зокрема, гармонізувати забудову та облаштувати рекреаційну зону — розбити парк на місці ринку «Добробут», зв’язати Середмістя з умовним центром району пл. Святого Теодора. На згадану площу виходить фасад унікальної пам’ятки культури середини 19 століття необароккової синагоги «Якоб Гланзер Шуль». Це єдина вцілила після фашистської окупації Львова синагога з кількох десятків божниць, що колись розташовувалися у районі. Її збереження і ревіталізація є пріоритетом у роботі Львівського товариства єврейської культури. На це наголосив у своєму виступі голова Товариства Олександр Назар. На його думку, синагога як «будинок зібрання» має стати місцем притягання людей та ідей, помітним на культурній мапі не лише Львова, але й України та Європи!

Дискусію на тему «Розвиток культури в період пандемії» відкрили філософ, енциклопедист Ігор Держко та галерист Павло Гудімов. До розмови приєднались журналіст Артур Жак, котрий представляв «Кур’єр Галицький», голландський адвокат, засновник видавництва «Глагослав», яке популяризує в англомовному світі слов’янську і, зокрема, українську літературу, Максим Ходак, маркетолог і психолог Олена Коссак, науковець Андрій Павлишин та ін. Андрій Павлишин до того ж прочитав лекцію «Руна Райтман, твориня єврейської республіки мрій у Львові».

У рамках Днів їдишу пройшли екскурсії, майстер-класи, вистава. Усі події відбувались он-лайн. Партнерами «Днів діалогу» виступили Єврейські студії УКУ, найстарша єврейська газета України «Шофар» та польськомовна газета України «Кур’єр Галицький».

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я