У Мілані відкрилась українська бібліотека

0

У Мілані відкрилась українська бібліотека завдяки асоціації «Ukraina Più – Milano». Відвідувачі бібліотеки можуть скористатися послугами для емігрантів.

Про це повідомляє видання «Голос українською».

Читачі бібліотеки можуть скористатися послугами для емігрантів від «Agenzia di Servizi per Immigrati-CAF e Patronato-Biglietteria Aerea» та рядом інших послуг. Зокрема, з березня планується організація майстер класів і тематичних зустрічей. Крім того, в бібліотеці приймають посилки до України.

Бібліотека працює у будні з 15:00 до 19:00, на вихідних — з 12:00 до 18:00 за адресою Brusuglio 73.

Правила запису до української бібліотеки у Мілані

Для запису необхідно сплатити членський внесок Arci 15€ (це надасть доступ до участі у заходах, які організовуватиме асоціація «Ucraina Più – Milano APS», а також інших закладів #Arci на території Італії).

Завдаток за книжку – 5€ без автографа автора, 10€ – з автографом автора чи видання; з них 2€ залишається у бібліотеці на покриття адміністративних витрат.

Книжку дозволяється тримати у себе протягом 1 місяця.

В українській бібліотеці у Мілані є книги з автографами авторів

chytomo.com. В українській бібліотеці у Мілані є книги з автографами авторів

Як розповіла в коментарі виданню «Читомо» одна із засновниць асоціації «Ucraina Più — Milano APS» Людмила Костів, кількість українців в північному регіоні Італії Ломбардія налічує понад 50 тисяч легально зареєстрованих резидентів.

«Саме завдяки осередку, де облаштована «Biblioteca Ukraina Più – Milano», реалізуються ключові пріоритетні напрямки в роботі асоціації: популяризація української культури серед італійців, діяльність у просвітницькому напрямку та пропагування фінансової грамотності», – зазначило видання.

Створення української бібліотеки в Мілані розпочалося у 2020 році. «Активний збір книжок припав саме на час пандемії, тим паче в нас іще не було приміщення, тому ми їх зберігали вдома, а тим часом ішла кропітка робота в оформленні та реєстрації», — повідомили в асоціації.

Каталог книгозбірні

Наразі бібліотека володіє 400 примірниками книжок, цей список планують розширювати. В бібліотеці є велика кількість дитячих видань із кольоровими ілюстраціями, книжки про історію України, видання про революційні події на Майдані, багато мотиваційної літератури для саморозвитку. Значна частина видань у книгозбірні мають підписи авторів чи видавців.

В українській бібліотеці у Мілані є книжки з автографами авторів

chytomo.com. В українській бібліотеці у Мілані є книжки з автографами авторів

«У 2019 році на презентації книжок ми познайомилися в Мілані з молодою письменницею і, за сумісництвом, бібліотекаркою Юлією Матту, яка взяла на себе левову частку всієї роботи у формуванні бібліотеки. Уже повернувшись в Україну, Юлія поділилася ідеєю створення української бібліотеки в Мілані у своєму творчому колі», — сказала Костів.

За її словами, завдяки цьому письменники, поети та видавництва активно долучились до збору книг зі своїми автографами та побажаннями для читачів. Також Матту провела понад 40 етерів на YouTube-каналі з видавцями та письменниками, які подарували книжки бібліотеці.

Вона також розповіла про знайомство з істориком Массімо Вассалло, який досліджує історію України із древніх часів до сучасності та написав про це книгу.

Італійський історик Массімо Вассалло написав книгу про історію України

chytomo.com. Італійський історик Массімо Вассалло написав книгу про історію України

Костів додала, що за послугами бібліотеки також зверталися інші італійські письменники та пересічні італійці.

Що відомо

Українська бібліотека на території Італії також є у Флоренції.

У 2021 році у межах програми поповнення фондів публічних бібліотек за бюджетні кошти придбали 331 077 книжкових видань на суму понад 48,3 млн грн. Закуплені книжки розподілили між 616 українськими бібліотеками.

Катерина Крупенко

suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я