У неділю на горі Маківка відзначать 106-ту річницю перемоги січових стрільців над російськими військами

0

У неділю, 16 травня, на Львівщині відзначатимуть 106-ту річницю перемоги Українських січових стрільців у бою на горі Маківка.

Заходи відбудуться на горі Маківка біля Меморіалу Українських січових стрільців. Про це повідомляє lvivoblrada.gov.ua.

Присутні запалять лампадки і покладуть квіти до Меморіалу, священники проведуть чин панахиди за загиблими воїнами українського січового стрілецтва.
Також заплановане громадське віче, виконання стрілецьких пісень, історичний екскурс, театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору Маківка».

Початок заходу о 13:00 год. 

Бої за гору Маківка — запеклі позиційні бої за гору Маківка в Карпатах, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915, під час Першої світової війни на східному фронті між підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських січових стрільців) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана задля заволодіння панівною висотою — горою Маківка з метою контролю над селом Козьова.

У результаті героїчної оборони Маківки повністю зірвались стратегічні плани російського командування. Здобуття вершини, що планувалось 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були використані всі наявні резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ і через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначились частини Українських січових стрільців, що в подальшому відобразилось у народній пам’яті.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я