У рамках Премії Шевельова вручатимуть дві спецвідзнаки

0

У грудні вже увосьме в Україні вручатимуть Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики. Також цього року вперше в рамках Премії започатковуються дві спеціальні відзнаки. Про це повідомляє pen.org.ua.

Відзнакою Капітули Премії нагороджуватимуть авторів та організації за внесок у розвиток та популяризацію української есеїстики. Окрім того, з цього року вручатиметься Спеціальна відзнака UA: Радіо Культура – нагородою для переможця у цій номінації стане створення радіоверсії твору, яка прозвучить в ефірі Радіо.

За умовами Премії 2020 року, прийом заявок триває до 15 жовтня. Ім’я лауреата оголошується під час церемонії 17 грудня, у день народження Юрія Шевельова. Тоді ж будуть названі імена авторів, які отримають спеціальні відзнаки у рамках Премії – Відзнаку Капітули та Відзнаку UA: Радіо Культура.

“Поява двох нових відзнак у рамках Премії імені Юрія Шевельова сприятиме розширенню українського есеїстичного кола, – зазначає президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков. – А спеціальна відзнака UA: Радіо Культура започаткує створення окремого аудіоархіву, за допомогою якого нам вдасться залучати ще більше читачів і слухачів до цього інтелектуального жанру і, особливо, – студентів”.

Спеціальна відзнака Капітули вручатиметься за внесок у розвиток та популяризацію есеїстики. Ця нагорода може присуджуватися: українським авторам за їхній загальний есеїстичний доробок; зарубіжним авторам, твори яких перекладено українською; українським авторам, що пишуть іншими мовами; літературним критикам, що аналізують та популяризують есеїстику; видавцям і редакторам періодичних видань, що активно публікують есеїстичні твори.

Есеїста, якому вручать Спеціальну відзнаку UA: Радіо Культура, обиратиме експертна група за участі редакторів, продюсерів та журналістів Радіо. Головним критерієм для цієї спецвідзнаки стане не лише майстерність і новаторство в жанрі есею, а й звучання тексту – те, як він надається для художнього читання вголос, оскільки есеїстика – непростий для створення радіоверсії жанр. Саме це допоможе UA: Радіо Культура створити якісну радіоверсію твору – звичайно, у виконанні зіркового голосу.

“Премія імені Юрія Шевельова – одна з тих, за розвитком якої наша команда стежить із захопленням, – говорить продюсерка UA: Радіо Культура, журналістка, есеїстка Ірина Славінська. – Оскільки Український ПЕН і Радіо давно співпрацюють як інформаційні партнери, рішення про спецвідзнаку стало дуже закономірним. UA: Радіо Культура вирізняється тим, що не тільки розповідає про визначні події культурного життя, але й створює власний мистецький контент – аудіокнижки, радіодрами тощо. Наша місія – робити культуру більш доступною та створювати простір для діалогу різних середовищ. Нині, в часи пандемії, чимало людей позбавлені прямого доступу до витворів мистецтва через карантин. Радіоверсія книжки, як і радіоверсія вистави, концерту, – це можливість доставити контент просто додому до всіх зацікавлених. Також радіоверсія книжки-переможця є більш доступною для всіх, хто з різних причин не може читати друковану паперову книжку”.

Премія імені Юрія Шевельова була започаткована 2013 року Українським ПЕН, Києво-Могилянською Бізнес-Школою, видавництвом “Дух і Літера”, Центром досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства та Українським науковим інститутом Гарвардського університету. Лауреатами Премії в попередні роки стали історик Андрій Портнов, письменники Тарас Прохасько, Костянтин Москалець, Олександр Бойченко, Вахтанґ Кебуладзе, Андрій Любка, Володимир Єрмоленко, мистецтвознавиця Діана Клочко.

Українська літературна газета

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я