У шортлісті премії Les Recontres d’Arles опинилася книжка української фотографки про шлях її матері до Нідерландів

0

Книга української фотографки Ганни Грабовської «Моя мама хоче повернутися додому» (My Mom Wants To Go Back Home) потрапила до короткого списку премії Les Recontres d’Arles. Переможців оголосять 1 липня.

Про це вона розповіла у своїх соцмережах, повідомляє «Детектор медіа».

«Чесно кажучи, я настільки шокована цим. Не те щоб книга не вписувалася в їхній рівень або була менш достойною за інші пройти в такий серйозний конкурс. Я цілком і повністю очікувала, що вона пройде. Просто це все відчувається як сюр. Арль завжди здавався мені недосяжною величиною. І ось  моя книга там», — написана Грабовська.

фотокнига на конкурсі

Фотокнига Ганни Грабовської «Моя мама хоче повернутися додому» (My Mom Wants To Go Back Home) . Facebook/Hanna Hrabarska

Фотокнигу відзначили у категорії The Author Book Award, яка «нагороджує найкращий авторський проєкт за сучасну фотороботу».

Премія Les Recontres d’Arles щороку нагороджує найкращі фотокниги у трьох номінаціях: найкращий авторський проєкт, історична та фототекстова книга.

Організатори зазначають, що підтримують «надзвичайну креативність фотографічного книговидання» та сприяють його ширшому розповсюдженню.

Премія в кожній катгорії становить 6 000 євро і присуджується за роботу, опубліковану в період з 1 травня 2023 року до 10 травня 2024 року. Цьогоріч в трьох номінаціях до короткого списку відібрали 122 книги.

У шортлисті цієї ж категорії також опинилися книжки Владислава Краснощока Bolnichka (видавництво Moksop) та Єлени Ємчук Malanka (видавництво Edition Patrick Frey).

фотокнига на конкурсі

Фотокнига Ганни Грабовської «Моя мама хоче повернутися додому» (My Mom Wants To Go Back Home) . Facebook/Hanna Hrabarska

фотокнига на конкурсі

Фотокнига Ганни Грабовської «Моя мама хоче повернутися додому» (My Mom Wants To Go Back Home) . Facebook/Hanna Hrabarska

Що відомо про книжку Грабовської

Книжка «Моя мама хоче повернутися додому» (My Mom Wants To Go Back Home) вийшла у нідерландському видавництві Jap Sam Books у квітні 2024 року.

Раніше Суспільне Культура розповідало, що фотографка збирала кошти на краудфандинговій платформі у Нідерландах, щоб видати фотокнижку.

«Моя мама хоче повернутися додому» — це великий документальний проєкт про історію вимушеного виїзду до Нідерландів через призму досвіду матері авторки. За словами Грабарської, вона фотографувала матір упродовж усього шляху з Кривого Рогу до Нідерландів.

У коментарі для видання «Читомо» мисткиня зауважила, що книжка — найорганічніший формат для такого проєкту, оскільки це процес співпраці, в якому в самого автора є можливість подивитися на створене ніби збоку, поки працює дизайнер чи редактор.

Проєкт також є переможцем відкритого конкурсу FotoDok, і його покажуть в Утрехті у 2024 році.

Підтримайте збір Суспільного Мовлення разом із Фондом «Повернись живим» для батальйону безпілотних авіаційних систем 14 окремої механізованої бригади ЗСУ.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я