У столичному Будинку кіно представили нові книжки – «Талант і гра» і «Таємна історія фільмів»

0

…Іваночку! Чекає кіноплівка.
  Лишай косу в сусіда на тину.

  Іди у кадр, — екран твоя домівка,
  Два виміри, і треті – в глибину.

                               Ліна Костенко

15 червня виповнюється 80 років від дня народження відомого українського актора, режисера, сценариста, «обличчя» і символу українського поетичного кіно – Івана Миколайчука. Саме пам’яті цього геніального  митця і був присвячений вечір, організований редакцією журналу «Кіно-Театр» та НСКУ. У день його проведення – 3 червня – організатори не оминули ще одну важливу подію: 93 років із дня народження Костянтина Степанкова. Кінознавиця Лариса Брюховецька обидвох акторів називає «лицарями українського кіно», адже вони «множили його славу і славу України». Тому не випадково вечір було відкрито коротким фрагментом із фільму «Комісари» Миколи Мащенка, де за кадром звучить пісня «Їхав козак за Дунай» у їхньому виконанні. Цей епізод, де в кадрі Миколайчук, Степанков, Брондуков, Федір Панасенко, став камертоном, який задав атмосферу.

***

Запрошена на вечір  популярна артистка Ада Миколаївна Роговцева мала потрійне навантаження, адже розказувала і про Івана Миколайчука, з яким їхню родину пов’язувала міцна дружба, і про свого чоловіка – Костянтина Степанкова, і про себе, адже її творчий шлях не менш наповнений і неймовірно багатющий як в театрі, так і в кіно.

Про те, як доля звела з кінорежисером Сергієм Параджановим, який запросив на роль Марічки у «Тінях забутих предків», знайомство і роботу з Миколайчуком, реакцію публіки на фільм закордоном, розповіла народна артистка Лариса Кадочникова. Через зйомки у цій стрічці акторка покинула престижний «Современник», але саме «Тіні…» зробили її з Миколайчуком зірками міжнародного масштабу.

Не менш цікавими були спогади народної артистки Раїси Недашківської про Івана Васильовича, адже вона не тільки з ним знімалася, а ще й навчалася в Театральному інституті.

Саме ці три неймовірні жінки ввійшли до списку з 28-ми героїв книги «Талант і гра: українські актори театру і кіно», яка була презентована на вечорі. Її автори – кінознавець Лариса Брюховецька і театрознавець Вікторія Котенок – проаналізували їхні найвизначніші ролі, індивідуальний стиль, а деякі портрети доповнили безпосередніми бесідами з акторами. Книга з’явилася завдяки програмі КМДА з підтримки книговидання і вже поповнила бібліотечні фонди Києва. Вона присвячена пам’яті Івана Миколайчука, обличчя якого і прикрашає її обкладинку.

Легендарний актор тут у розкішному гроні своїх колег і однодумців. Це: Борислав Брондуков, Костянтин Степанков, Наталя Наум, Василь Симчич, Лесь Сердюк, Богдан Ступка. Завдяки їхньому таланту засяяли і здобули міжнародне визнання шедеври 1960–1970-х років: «Тіні забутих предків», «Камінний хрест», «Анничка», «Комісари», «Білий птах з чорною ознакою», «Захар Беркут», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ». Знімалися з Іваном Миколайчуком також Антоніна Лефтій («Камінний хрест», «Захар Беркут»), яка живе нині в Австралії, Федір Стригун («Пропала грамота», «Вавилон ХХ»), Анатолій Хостікоєв («Вавилон ХХ»).

***

У книжці можна прочитати і про таких неповторних індивідуальностей, як Леонід Биков, Микола Гринько, Сергій Іванов. Вони залишили яскравий слід в українському кіно, були акторами загальносоюзного масштабу. Не так давно пішли від нас актори Сергій Романюк і Віталій Савчук. Перший – почав зніматися у віці 40 років, але наверстав упущене: навіть у роки, коли кіно переживало занепад, багато знімався в серіалах, підкреслюючи, що знімається у серіалах, коли режисер – український і матеріал – хороший. Віталій Савчук – учень Валентини Чистякової, актор особливий, людина неймовірно талановита і скромна, його виставу «Заметіль» шанувальники його таланту дивилися по кілька разів. П’ять років він працював в Національному театрі ім. І. Франка. Педагог від Бога, він уславився серед студентів Інституту екранних мистецтв як самовідданий педагог. Про нього розповідала на вечорі його дружина – акторка Київського ТЮГу Валерія Чайковська, а також режисер, продюсер, педагог Василь Вітер.

***

Героями книжки є також актори-сучасники: Богдан Бенюк, Ахтем Сеітаблаєв, Ірма Вітовська-Ванца, Віктор Жданов, Римма Зюбіна, Віталій Салій, Олена Хохлаткіна, Роман Ясіновський, Олексій Богданович, Леся Самаєва. Останні двоє були присутніми на вечорі й ділилися своїми враженнями про книгу, а також письменниця і сценаристка Ірен Роздобудько та майстер авторської пісні Ігор Жук.

Ще одну нову книжку – «Таємна історія фільмів. Пам’ять документів» Лариси Брюховецької – представляли поет і режисер Станіслав Чернілевський, режисер і сценарист Сергій Марченко та кінознавець Сергій Тримбач. На вечорі також відбулася і презентація сайту «Іван Миколайчук: доля, фільми, ролі» заснованого за меценатської підтримки. Його наповнює редакція «Кіно-Театру». Презентаційне відео підготував адміністратор сайту, кінорежисер Іван Канівець, який розповів про його формування і дію.

Атмосферу вечора творили не тільки виступи, фото на екрані та стенд із книжками, присвяченими Миколайчуку, а й – безперечно – сам Іван Васильович, який своїм потужним талантом продовжує надихати і вселяти віру в те, що Україна буде!

Наталка МЕЛЬНИК

Фото Русла КАНЮКИ, «День»

Джерело: day.kyiv.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я