У «Видавництві 21» вийшла з друку книга бельгійського поета Алена Ванклостера «Прісний сир з полином. Cream cheese with wormwood»

0

Це двомовний збірник поезій, присвячений Чорнобильській катастрофі, повідомляє golos.com.ua.

Автор глибоко перейнявся цією трагедією, тонко відчув та передав її не лише у 27 текстах, а й в ілюстраціях, на які Алена Ванклостера надихнула картина українського художника Георгія Сенченка «Сакральний пейзаж Пітера Брейгеля». Саме цей мистецький твір використано в оформленні обкладинки «Прісного сиру з полином». Картина Георгія Сенченка — це ідеальна копія малюнка Пітера Брейгеля Старшого «Бджолярі». Ален Ванклостер узяв за основу твори видатного фламандського художника і створив ілюстрації до кожного вірша.

Сам письменник картину Георгія Сенченка побачив 2017 року у PinchukArtCentre на виставці робіт, присвячених темі Чорнобиля. «Я побачив бджолярів, які нагадували мені ліквідаторів із Чорнобиля».

У розмові із журналістом Ігорем Кравцівим автор розповів таке: «2016 року на книжковому ярмарку в Антверпені я придбав книгу «Атлас зниклих міст». У ній була оповідь про Прип’ять. І ця тема мене одразу захопила. Я, звичайно, знав про Чорнобильську ядерну катастрофу, але ніколи не чув ані про евакуацію цілого міста, ані про «зону відчуження». Я був дуже вражений і почав досліджувати та читати. В інтернеті я знайшов тисячі кадрів. Далі було знайомство з українською письменницею, переселенкою з чорнобильської зони відчуження Любов’ю Сиротою та її книгою «Синдром Прип’яті», з членами ГО «Інвалідів-чорнобильців — Земляки». Я відразу збагнув, що повинен їхні страждання трансформувати у щось мистецьке. Я швидко зрозумів, що жертви катастрофи не почуваються визнаними, і я хотів, щоб їхня історія не забулася. Як сказав Елі Візель: «Коли ви слухаєте свідка, ви стаєте свідком». І так зросла дружба на все життя. І моя особиста дружба з деякими жертвами Чорнобильської катастрофи зробила мене привілейованим свідком».

Сергій СУЛИМА

На фото: обкладинка книжки

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я