У японському місті Нагоя відкрилась українська недільна школа

0

2 квітня відбулася церемонія відкриття української недільної школи в місті Нагоя. Проєкт реалізується Японсько-українською культурною асоціацією за підтримки Міністерства закордонних справ України в рамках бюджетної програми 1401110 «Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, забезпечення діяльності Українського інституту, заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України», а також за сприяння Посольства України в Японії. Про це повідомляє day.kyiv.ua.

Церемонію відкрила президент Японсько-української культурної асоціації пані Людмила Кавагучі, яка привітала учасників заходу, висловила подяку МЗС України та Посольству за надання підтримки та презентувала основні напрямки діяльності зазначеної організації, яку було офіційно зареєстровано 2018 року. Після цього з промовою виступила другий секретар Посольства Віолетта Удовік. Вона подякувала представникам Асоціації за їхній активний внесок у промоцію української мови та культури як серед представників громади, так і місцевого населення, а також висловила готовність Посольства і надалі всіляко підтримувати діяльність українців в Японії. Від імені Посольства В. Удовік передала новоствореній школі літературу українською мовою та матеріали про Україну японською мовою.

Під час установчого заняття учасники заходу навчилися називати кольори та рахувати українською мовою, а також дізналися про головних персонажів української народної казки «Рукавичка». Також було проведено голосування щодо назви школи, за результатами якого було прийнято рішення назвати її «Берегиня». Другий секретар В. Удовік зазначає, що Японсько-українська культурна асоціація стала першою організацією українців, офіційно зареєстрованою в Японії, хоча активну діяльність громадою в Нагої розпочато понад десять років тому. Також вона акцентує увагу на тому, що особливістю цієї школи є те, що її двері відкриті не тільки для українців, а й для японців – як дітей, так і дорослих, що сприяє підвищенню впізнаваності України в Японії.

Як прокоментував Ігор Даценко, директор школи: «Задум організації української школи в японському місті Нагоя виник разом із заснуванням Японсько-української культурної асоціації. Ми щиро вдячні Міністерству закордонних справ та Посольству України за різнобічне сприяння у відкритті нашої школи. Без фінансової, моральної, організаційної підтримки МЗС та Посольства відкриття нашої школи було б неможливим. Як свідчить назва асоціації, ми відкриті не лише для українців, доля яких склалася в Японії, а й для всіх охочих до вивчення української мови і культури японців. Розташування нашого міста в центрі Японії сприяє тому, щоб доступ до ініціатив Японсько-української культурної асоціації був не лише для мешканців регіону Тюбу, а й найвіддаленіших куточків Японії. Хотілося б вірити, що діяльність нашої школи стане ще одним містком українсько-японської дружби та презентації Української держави на Далекому Сході на рівні народної дипломатії.»

Людмила Кавагучі наголосила: «Мета нашої української недільної школи — створити можливість чути українську мову, адже української мови так мало в Японії. Також важливою частиною нашої школи є проведення практичних занять з українознавства. Це будуть заняття з виготовлення виробів народної творчості, підготовка і проведення українських свят, конкурсів та інших розважальних занять.»

Пані Чіхару, учениця старшої школи, яка відвідала заняття, розповіла, що почала цікавитися Україною після того, як побачила інформацію про нашу державу в соціальних мережах. Зокрема, вона активно читає твіттер-акаунт Посла України в Японії С. Корсунського. Приїхала вона в Нагою на відкриття української недільної школи з Токіо, тому що для неї це шанс безпосередньо поспілкуватися з українцями та отримати інформацію про українську мову та культуру. У майбутньому пані Чіхару хотіла б пов’язати своє професійне життя з Україною.

Нагадаємо, що в Японії, окрім школи «Берегиня» в Нагої, є дві українські школи в Токіо — школа «Джерельце» та школа дитячого розвитку «Хробачок» при Асоціації партнерів «Японії-України».

Ольга КВАСНИЦЯ, за інформацією Посольства України в Японії, фото надано Посольством

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я