У зоні відчуження ЧАЕС відбулася презентація першого мобільного додатку, присвяченого Чорнобилю, — «Chernobyl App»

0

Перший офіційний мобільний додаток про Чорнобиль створено до 35-х роковин пам’яті Чорнобильської катастрофи. Проєкт реалізовано всього за 4 місяці та за підтримки Українського культурного фонду. Він покликаний поширювати знання про трагедію 1986 та залучати нову аудиторію до діалогу про Чорнобиль та його культурний вплив. Про це пише day.kyiv.ua.

Додаток доступний українською та англійською мовами для систем IOS та Android. Світ Чорнобиля розкривають у «Chernobyl App» через три ключові розділи: «Усвідомити», «Дослідити», «Наважитись».

Сьогодні Чорнобильська зона — одне з найцікавіших місць світу, що приваблює понад 100 тисяч туристів на рік, 80% із яких приїздять із-за кордону. Як один із найбільших туристичних магнітів України Чорнобиль потребує офіційного джерела, яке включатиме повну інформацію про нього та буде зручний у використанні.

Додаток є частиною громадської ініціативи «Артефакт», місія якої полягає в осмисленні Чорнобиля як однієї з найбільших катастроф сучасності через культурні та соціальні проєкти з 2017.

Співзасновник «Артефакту» художник Валерій Коршунов, який упродовж 3 років реалізує культурні проєкти, пов’язані з Чорнобилем, зауважив:

«Додаток вирішує одну з головних проблем — надає доступ до правдивої та повної інформації про Чорнобильську катастрофу та стримує фейки навколо цієї теми. Ознайомлює суспільство із сучасним станом речей у зоні відчуження, його науковими та культурними проєктами. Додаток поєднує різні типи вмісту: AR із 3D-моделями та 360 порталами, розсекречені матеріали КДБ, архівні фотографії, карту радіоактивного забруднення, аудіогіди, доступні в офлайн режимі, та історичну інформацію, яка допоможе користувачеві заглибитися в тему та досліджувати Чорнобиль із різних боків».

Координаторка проєкту Марія Тінтул додає:

«Додаток «Chernobyl App» зібрав цілу низку знань про одну з найтрагічніших подій в нашій історії. Однією з проблем Чорнобиля як одного з брендів України є труднощі пошуку надійної інформації про поточний стан зони відчуження та історію трагедії, оскільки вона розпорошена в Інтернеті у багатьох фрагментованих ресурсах. Ми сподіваємося стати єдиним джерелом перевіреної інформації, яке забезпечить вичерпні дані про історію, культурний вплив, сучасний стан, туристичні можливості Чорнобиля; і дозволить вам досліджувати зону відчуження більш детально як віддалено — за допомогою відцифрованих матеріалів із зони, так і під час самої поїздки — розширюючи досвід унікальним вмістом».

Додаток можна завантажити безкоштовно, він доступний українською та англійською мовами і відповідає на три основні питання, які може поставити будь-хто, хто цікавиться Чорнобилем:

— Де знайти повну та перевірену інформацію про трагедію 1986 року, її історію та культурний вплив;

— Чи є спосіб дослідити зону відчуження у безпечному форматі;

— Як підготуватися до поїздки в Чорнобиль.

Чорнобиль, яким ми його знаємо, поступово зникає з карти через природні руйнування та лісові пожежі. Тільки цієї весни 5% чорнобильських пам’яток безповоротно загинули від вогню. «Chernobyl App» дає можливість бодай віртуально зберегти чорнобильську спадщину шляхом диджиталізації території та артефактів, знайдених у зоні відчуження.

Додаток підтримується Українським культурним фондом, Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Державним агентством України з управління зоною відчуження, Центром організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження (ДП «ЦОТІЗ»), Національним музеєм «Чорнобиль»,  МОО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля», Центром досліджень визвольного руху.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я