Українка, яка творила поезію серця і здобула Пулітцерівську премію

0

19 січня 1982 р. від серцевого нападу на вісімдесятому році померла Марія Затуренська — українка, яка творила поезію серця, сповнену фатальної боротьби людських почуттів (аж до знемоги).

Марія Затуренська прийшла у світ 12 вересня 1902 р. у Києві. Коли їй було вісім років, родина емігрувала до США, оселилися в Нью-Йорку. На чужині Марії Затуренській рано довелося йти на свій хліб: працювала Марія на заводі, а вечорами вчилася у середній школі.
Навчалася у Вальпараїському, Вісконсинському, Сіракузькому університетах.
Студенткою університету Медісон-Вісконсин зустріла Хореса Грегорі, поета, майбутнього чоловіка. Вони мали двох дітей — Патріка та Джоану Грегорі.

Дебютувала Марія публікацією в нью-йоркському журналі, неочікуваний успіх приголомшив авторку.

У 1938 р. за збірки поезій «Переддвер’я серця» та «Прохолодне ранкове небо» (англ. «Cold Morning Sky») Марія Затуренська одержала Пулітцерівську премію.

Своєрідну сповідь письменниці про злети й падіння, книгу про спалахи почуттів і переживань видав Сіракузький університет «Щоденник Марії Затуренської (1938–1944)».

Вся літературна спадщина поетеси 8 томів поезії (останній «Схований водоспад» був надрукований 1947 р.) та 6 — антологій поезії.

Ганна Черкаська


Джерело: uahistory.com.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я