Українські письменники вшанували пам’ять Пантелеймона Куліша

0
683

7  серпня минула 203-я річниця від дня народження класика української літератури, перекладача, філософа, історика, мовознавця – Пантелеймона Олександровича Куліша.

Хоча вже 125 років наш знаний у світі український європеєць і європейський українець не топче ряст рідної землі – залишилося багато місць, які бережусь його духовну присутність.

Київські адреси Куліша – це Поділ, Хрещатик, Києво-Печерська Лавра, Софія. Адже, як писав Куліш у «Чорній Раді»: «Рідко може єсть на Україні добра людина, щоб ізжила вік, да не була ні разу у Києві».

Українські письменники вшанували його пам’ять.

Поетеси Тетяна Фольварочна та Ніна Шаварська біля брами старого корпусу Київського університету, де з 1839 року на філософському та юридичному факультетах навчався Пантелеймон Куліш. Будівля розташовувалася на розі вул. Інститутської та Кріпосного провулку
Шанувальники творчості Куліша  Олег Косенко, Володимир Антоненко, Галина Лукашова біля пам’ятника архітектури ХІХ ст. на Хрещатику, де в минулому було приватне фотоательє Левицького, в якому влітку 1961 року сфотографувався в козацьких строях  Пантелеймон Куліш
Поетеса Валентина Козак та викладач Києво-Могилянської академії пан Тео на місці, де знаходився готель «Європейський». Там 24 червня 1960 року, мандруючи із Санкт-Петербурга до Оленівки, що на Чернігівщині, зупинявся Пантелеймон Куліш.
 У листі до Леоніда Глібова він писав: » їЯ щасливий, живу в готелі «Європейський». Внизу Дніпро, а під боком Царський сад.»

Чільне фото: Літературознавець Надія Пазяк та перекладачка Валентина Гірчак біля стін збереженої пам’ятки архітектури: колишнього доходного будинку полковника Мартинова у Золотоворітському провулку, напроти Золотих воріт, де в 1857 році зимувало подружжя Кулішів

Леся Оленівська

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я