Український інститут національної пам’яті та “Історична правда” випустили документальний цикл про політв’язнів

0
661

30 жовтня, у День політв’язня в СРСР, Український інститут національної пам’яті та “Історична правда” презентували спільний проєкт – документальний цикл про українських дисидентів-політв’язнів: Ірину Стасів-Калинець, Миколу Руденка та Святослава Караванського. Про це повідомляє uinp.gov.ua.

Документальний цикл складається з трьох короткометражних фільмів. Усі вони найближчим часом будуть доступні для вільного перегляду на офіційному ютуб-каналі Інституту та офіційній сторінці у фейсбуці. Також заохочуємо освітні та культурні установи використовувати ці фільми з просвітницькою метою. Завантажити їх для показу можна за посиланням.

У 2020 році виповнюється 100 років від дня народження Святослава Караванського та Миколи Руденка, а також 80 років, як народилася Ірина Стасів-Калинець. Герої циклу є представниками дисидентського руху – вихідцями з різних регіонів України: Ірина Стасів-Калинець — зі Львова, Святослав Караванський — з Одеси, а Микола Руденко — з  селища Юр’ївка на Донбасі.

Ці люди є “виразниками суспільної активності та руху гуманітарної інтелігенції, яка в той час репрезентувала боротьбу проти русифікації та за відродження національної культури українців”, зазначив під час презентації Олег Бажан, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук. Він також зауважив: документальний цикл показує, що дисидентський рух охоплював усю Україну, а не обмежувався “націоналістичним” Львовом чи Києвом.

Як розповіла під час презентації Любов Крупник, продюсерка документального циклу,  авторка ідеї, співробітниця УІНП та модераторка заходу, ці фільми є внеском у те, щоб у медійному просторі більшало героїв, які справді багато зробили для здобуття Україною незалежності та є носіями цінностей, які варто наслідувати.

“Цикл дещо, напевно, консервативний, але водночас може заохотити прочитати про цих людей більше. Головна функція всього, що ми робимо в останні роки, – це заохотити людей до розуміння, що минуле – це дуже цікаво й дуже складно. Очевидно, ми багато речей спростили. Це було живе суспільство, не ідеальне. І ми не перший раз пробуємо показати людей з підручника звичайними, простими людьми”, – розповів Вахтанг Кіпіані, ведучий фільму, засновник та головний редактор “Історичної правди”.

Презентація документального циклу символічно відбулася в День радянського політв’язня, який почали відзначати 30 жовтня 1974-го. Як розповів Олег Бажан, саме в той день пресконференцію провів Андрій Сахаров, на якій звернувся до Леоніда Брєжнєва з листом. “Слова з того листа досі актуальні.  Сахаров зауважував, що не можна допускати такого жорсткого придушення людської гідності і людського права. Не можна допускати загибелі мужніх і гідних людей. Сьогодні у застінках Росії теж перебувають понад 100 політичних в’язнів.  І сьогоднішній захід – це ще одна можливість звернутися до цієї дражливої теми і підтримати їх”, – сказав Олег Бажан.

Участь у презентації також взяли:

Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті;

Олена Лодзинська, завідувачка Музею шістдесятництва;

Ольга Мовчан, режисерка документального циклу та авторка сценарію;

Олег Руденко, син дисидента і політв’язня, засновника Української Гельсінської групи, одного з героїв циклу Миколи Руденка.

Послухати виступи всіх учасників презентації можна у записі нижче.

Джерело: «Українська літературна газета»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я