Українські видавці вимагають призупинення конкурсу закупівлі книг

0

В інформаційному агентстві «УНІАН» відбулася прес-конференція на тему «Як Мінкульт закуповує книжки для українських бібліотек: порушення процедури, корупційні ризики, перспективи зміни системи».

Участь у прес-конференції взяли: керівник рейтингу «Книжка року» Костянтин Родик, директор видавництва «Кліо» Віра Соловйова, заступник голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Мінкультури, перекладач з французької мови Тарас Марусик, директор видавництва «Теза» Володимир Брискін, директор видавництва «Авіаз» Віктор Зеленський, директор видавництва «Дніпро» Олександр Кудрявцев, директор видавництва «Арій» Дмитро Мойсеєнко, головний редактор тижневика «Слово Просвіти» Любов Голота та генеральний директор видавництва «Vivat» Юлія Орлова.

Напередодні група українських видавців оприлюднила заяву з вимогою тимчасово зупинити поточну процедуру закупівлі книг, що відбувається зі значними порушеннями, зобов’язати Міністерство культури провести закупівлю згідно з повним переліком відібраних Експертною комісією видань, провести ретельний аналіз і перевірку перебігу процедури відбору і схвалення книг Колегією Міністерства культури України. Про це йшлося у колективному листі до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

 «Згідно з процедурою, Міністерство має закуповувати ті книжки, які набрали 50% голосів членів Експертної комісії + 1 голос (у 2017 р. – це 324 назви книг). Але Мінкультури самовільно скоротило цей перелік більш, ніж удвічі, при цьому відхиливши важливі видання на тему тимчасово окупованих територій, війни, гострих питань української історії тощо. До того ж Міністерство засекретило склад Експертної комісії та протокол голосування експертів з кожної позиції» — повідомили видавці. 

Як з’ясувалося, цього року українські видавці надали 2621 книг від 125 учасників для конкурсу поповнення фондів публічних бібліотек. Проте у Міністерстві обрали лише 138 назв від 44 видавництв. 

При цьому перелік відібраних книг спершу був довший – 324 назви, запевняють учасники конференції. Директор видавництва «Теза» Володимир Брискін утверджує: «Ми говоримо про порушення в межах наявної процедури. Воно полягає в тому, що експерти відібрали довший список, потім хтось цей список скоротив і передав бібліотекам для відбору книжок, не за результатами комісії, а невідомо кого». 

Директор видавництва «Арій» Дмитро Мойсеєнко розповів, що був присутній на зустрічі 18 жовтня в Міністерстві культури, де було поставлене питання про скорочення списку. За його словами, відповідь була наступною: «Вмотивовано це тим, що розрахунок загальної суми 324 назв – склав 156 млн. грн.., а виділено 48 млн. грн.. Тому скоротили ті позиції, які набрали менше голосів». На запитання «чому не скоротили кількість тиражів замість зміни списку?» відповіді Дмитро не отримав.

«Хочеться, щоб процедура була змінена в такий спосіб, який зробить відбір прозорим та зрозумілим» — зазначив під час прес-конференції директор видавництва «Теза» Володимир Брискін. 

Учасники обговорення закликали до змінення системи для усунення недоліків чинних положень про проведення конкурсів, з метою уникнення в майбутньому схожих випадків. 

Необхідні системні зміни в принципах добору і роботи Експертної комісії, повна публічність всієї інформації щодо перебігу процедури відбору книжок для закупівлі, чіткі та дієві інструменти контролю перебігу процедури, які унеможливлять будь-яке втручання в процес.

Прес –центр НСПУ 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я