Унікальна виставка українського мистецтва відкрилася в Парижі

0

The Meloy Art та Мистецьке Коло Зої у співпраці з Культурно-інформаційним центром Посольства України у Франції мають честь презентувати унікальну виставку сучасних українських митців – а також твори українських художників минулого, котрі жили і творили у Франції у ХІХ та ХХ сторіччях.

Про це повідомляє m.day.kyiv.ua.

Мешканці та гості Парижа мають змогу побачити твори сучасного мистецтва з України – і порівняти їх із роботами відомих на Заході українських митців минулого з приватних художніх колекцій.

Юлій Шаповал, Василь Кричевський, Саша Залюк, Микола Поляков, Давід Бурлюк, Серж Ліфар, Жан Песке, Адольф Федер – народилися на українській землі, але стали окрасою мистецького світу Франції.

Оксана Стратійчук, Нікіта Кравцов, Олександра Сиса, Олеся Джураєва, Матвій Вайсберг та Зоя Скоропаденко – сучасні таланти, для котрих Батьківщиною є Україна.

Відвідувачі виставки можуть побачити роботи Юлія Шаповала, важливої фігури Паризької школи. Василь Кричевський був творцем українських печаток, марок та банкнот, створених у 1918 р. На виставці представлено автопортрет Саші Залюка, відомого ілюстратора великих французьких журналів того часу, таких як «La Vie Parisienne».

Жан Песке — друг Гійома Аполлінера, Поля Сіньяка та Каміля Піссаро. Його творча кар’єра охоплює пуантилізм, пост-імпресіонізм – до напрямку пленер у середині ХХ століття, який приніс йому славу. Одним з його великих шанувальників був президент Франції Жорж Клемансо.

Ніколас Поляков, син цигана та представниці шляхетного роду Струкових із Єкатеринославської губернії (центр якої зараз – сучасне українське місто Дніпро), є представником течії кубізму та був помічником Андре Лота.

Сучасники, яких можна побачити поряд із майстрами на стінах Українського культурного центру в Парижі, — одні з найкращих сучасних художників України.

Матвій Вайсберг, художник із Києва, представив свою серію монотипій «А млини стоять, Санчо».

Зоя Скоропаденко – чію скульптуру «The Hope» було встановлено у Фукусімі та навпроти Національного музею «Чорнобиль» в Києві, презентує свої серії «Coffee Drinkers» («Ті, що п’ють каву»), «Інтелектуальні пейзажі», «Нові майстри Помпеї» та деякі фрагменти зі своєї знаменитої та контроверсійної серії TORSO.

Олеся Джураєва — одна з найвідоміших сучасних українських графіків, визнаних у всьому світі, її роботи високо цінуються серед  колекціонерів гравюр та отримують високі відзнаки на міжнародних бієнале з графіки.

Thetoothandtheroot – це франко-український дует молодих художників Микити Кравцова та Каміль Саньє-Кравцової. Він реалізує численні проекти з різними засобами вираження: аудіовізуальними, живописом, колажами та вишивкою, щоб втілити соціальну критику, яка викриває абсурд. Микита був гостем паризької арт-резиденції La Cité des Arts, зараз він – один із художників арт-майданчика на Rivoli 59.

Дейл Дорош – усесвітньо відомий кераміст українсько-канадського походження, який живе та працює у Валлорісі (Франція), де створив та керує однією з найкращих художніх резиденцій для керамістів. Дейл представить свої останні роботи з кераміки.

Куратори виставки — художниця Зоя Скоропаденко та відомий паризький куратор мистецтва Кристина Чірузе Монтенегро. Кристина є засновницею колективу кураторів «Coffeexhibits». Вона також була куратором кількох виставок для Будинку Латинської Америки в Парижі та є членом Асоціяції кураторів виставок (C-E-A).

Місцезнаходження: Культурно-інформаційний центр Посольства України у Франції. 22 авеню де Мессін. 75008. Париж.

Дати: Виставка триватиме по 31 жовтня 2021 року.

Години роботи: вівторок-неділя з 14:00 до 18:00. Вхід вільний.

Контакти для преси: The Meloy Art — Zoia Skoropadenko  cc@themeloy.art або zoia.skoropadenko@gmail.com / 06 01 14 65 60 / www.themeloy.art

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я