В епоху соцмереж обкладинка стала головним інструментом просування книги – «Тhe Guardian»

0

Повсюдне поширення соцмереж і тривалий карантин зробили обкладинку головним інструментом просування книги на світовому ринку – пише «The Guardian». На думку видання та опитаних ним експертів, це дозволяє говорити про нову віху книжкового дизайну.

Приводом для такого твердження став ажіотаж навколо  оприлюднення виданням Ew.com обкладинки нового роману Саллі Руні «Де ж ти, прекрасний світ» (Beautiful world, where are you).

В епоху соцмереж обкладинка стала головним інструментом просування книги – the Guardian

За словами дизайнера книги Джона Грея, йому хотілося, щоб читач міг заглянути «під обкладинку книги та побачити її персонажів», ніби «крізь розриви у хмарах».

На думку креативного директора журналу «The Bookseller» Денні Артера, першим вісником перетворення книжкової обкладинки на важливий інструмент просування книги став вихід другого роману Руні «Нормальні люди» у 2018 році. Тоді «новаторська обкладинка, створена, аби зачепити потенційного покупця» широко поширилася в Instagram і Twitter серед каналів, присвячених літературі.

Але початок цього процесу, вважає Артер, поклала компанія «Amazon» 10-15 років назад, оскільки завдяки онлайн-ритейлеру автори та видавці стали більше уваги приділяти тому, який вигляд має книга на екрані комп’ютера та смартфона, а не на полиці в книжковому магазині.

За словами іншого книжкового дизайнера Холлі Овендена, обкладинки стали значити ще більше після того, як з початком карантину в багатьох країнах книжкові магазини були змушені перейти на онлайн-режим роботи.

В епоху соцмереж обкладинка стала головним інструментом просування книги – the Guardian

З Овенденом згоден старший дизайнер видавництва «Faber & Faber» Джонні Пелем: «Візуальне враження опинилося на вершині списку пріоритетів при підготовці нового видання»

Книжковий дизайнер Ена Моррісон розповіла, що колись, коли їй замовляли обкладинку, то клієнти не хотіли нічого дивного або незвичайного. Останні пару років, за її словами, замовники приходять зі словами «хочемо чогось абсолютно нового».

Сьогодні соціальні мережі переживають бум інтересу до книг і читання. Поряд з усім відомим «селфі» з’явився новий феномен «шелфі» (shelfie) – це селфі (але не обов’язково, можливо й просто фото), яке ви робите на тлі своїх книг (від англ. shelf — полиця, зокрема й для книг).

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я