В іспанській бібліотеці чотири роки приховували викрадення рукопису Галілея 1610 року, видаючи за нього копію

0

Національна бібліотека Іспанії ще у 2014 році дізналася про викрадення трактату «Sidereus Nuncius» («Зоряний вісник»), написаного у 1610 році італійським астрономом Галілео Галілеєм. Але до 2018 року бібліотека не повідомляла про крадіжку, видаючи копію трактату за оригінал.

Про це йдеться в матеріалі «El Pais».

Видання стверджує, що Національна бібліотека Іспанії знала про викрадення трактату Галілея ще з травня 2014 року. Один із реставраторів розповів «El Pais», що документ видавався надто новим — це й викликало підозри.

Попри це, у бібліотечному каталозі трактат продовжили позначати як оригінал. Таким його подавали і на виставці, яка тривала з травня по вересень 2018-го, зазначають у «El Pais!». Публічно про це стало відомо у жовтні, коли директорка бібліотеки Ана Сантос звернулася до поліції.

За словами Сантос, уперше вона дізналася про підробку від листа британського науковця, професора Університету Джорджії Ніка Вілдінґа. Той проаналізував цифрові копії трактату, викладені на сайті бібліотеки, і виснував, що він — підробка.

Затримку зі зверненням до поліції Сантос пояснила так: «Ми хотіли дізнатися, коли з’явилася підробка, як рухалася книга, коли вона зникла. Розслідування ще не завершили, але нам потрібно було ще більше інформації».

Однак колишня технічна директорка бібліотеки Мар Ернандес у розмові з «El Pais» заперечує слова Сантос. Вона надала виданню копії листування з керівництвом, у яких повідомляла про підміну трактату Галілея ще у 2014-му.

У крадіжці наразі підозрюють громадянина Уругваю. Він у 2007 році вже вкрав у Національній бібліотеці Іспанії дві карти, а за кілька років до того цікавився трактатом публічно.

Трактат «Sidereus Nuncius» уважають першою науковою роботою, що ґрунтується на спостереженнях із телескопа. У ній Галілей, зокрема, описує кратери на Місяці, низку сузір’їв, які не можна побачити із Землі голівіч, а також чотири найбільші супутники Юпітера.

Джерело: hromadske.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я