В Україні набув чинності Закон про повну середню освіту

0

Закон України про повну загальну середню освіту набув чинності в середу, 18 березня, повідомляє DW. Напередодні його опублікували в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України».

Закон передбачає три моделі імплементації мовних норм закону про освіту для національних меншин. Перша модель передбачає можливість викладання мовами меншин усіх предметів з 1-го по 11-й (12-й) клас разом з українською мовою. Ця модель поширюватиметься на школи для нацменшин з уразливими мовами — такими, які не мають власної держави, а також для тих людей, які не живуть у власному мовному середовищі.

Друга модель зосереджена на нацменшинах, які говорять на мові країн Європейського Союзу. Для них з 1-го по 4-й клас навчання проходитиме на мові нацменшини з вивченням української мови. З 5-го класу — 20 відсотків навчання проходитиме українською мовою і щорічно збільшуватиметься до щонайменше 40 відсотків в 9-му класі. У старших класах щонайменше 60 відсотків від обсягу навчання має бути на українській.

Третя модель передбачена для нацменшин, чия материнська мова належить до однієї з українських мовних сімей і які проживають у власному мовному середовищі. До таких мов належить, наприклад, російська. Такі діти переходитимуть на навчання українською мовою відразу після 5-го класу. Вони будуть навчатися на українській мові щонайменше 80 відсотків часу.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я