В Ужгороді презентували унікальну книгу про замки Закарпаття

0

15 грудня, в ужгородській книгарні «Кобзар», у рамках акції «Письменник за прилавком» читачам та відвідувачам магазину представили унікальне видання про вісім замків Закарпаття, що розташовані на території, де проходив історичний Соляний Шлях. Про це повідомляє uzhgorod.net.ua.

Автори – Ігор Прохненко, Марія Жиленко та Володимир Мойжес – розповіли про роботу над книгою «Замки Закарпаття: від Боржави до Тиси» та закликали читачів більше цікавитись історією Закарпаття.

Замки Закарпаття

«Видання писалося в рамках проекту «Соляний шлях». Шість місяців зайняла робота над текстом, ілюстраціями, систематизацією матеріалів. Але насправді праця відбувалася значно довше. Тому що це – матеріали археологічного дослідження Ужгородського національного університету. Фактично стартувала робота тоді, коли почав працювати археологічний загін, який почав досліджувати середньовічні пам’ятки – з 2007 року», – розповідає Володимир Мойжес.

Книга «Замки Закарпаття: від Боржави до Тиси» – це напрацювання трьох науковців, проте, за словами авторів, над матеріалами, що увійшли до видання, працювало значно більше людей: «У книги є три автори, але в археологічних дослідженнях брали участь значно більше людей – сотні. І це, в першу чергу, студенти історичних спеціальностей. Тому їхня праця теж тут вкладена», – додає Володимир Мойжес.

«Ви багато ви бачили письменників з лопатою? А археологів, які кидали би лопату і ставали письменниками? – запитує Ігор Прохненко і одразу уточнює –  Тут таких троє. Бо ця книжка – свідчення того, що археолог може стати письменником. Книга буде цікава всім, хто цікавиться історією.  Вона – як золота середина. Тут є вичерпна текстова інформація і значна частина високоякісних ілюстрацій. Тому, при прочитанні, відчуваєш, як воно було і всі ці старожитності фактично тримаєш в руках», – каже Ігор Прохненко.

Марія Жиленко в процесі роботи над книгою «Замки Закарпаття: від Боржави до Тиси» опрацювала всю іноземну літературу для цього видання, зокрема – угорськомовну. «Це великий вклад, це база, яку додала до книги Марія», – зауважують її колеги.

Замки Закарпаття

Як зазначає у коментарі Zaholovok.com.ua Анна Цімболинець, комунікаційниця Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Закарпаття, книга була видана в рамках проекту «Відновлення туристичної привабливості історичного Соляного Шляху» , що реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу. «Ми вже розповсюдили видання по основних бібліотеках Закарпаття. На жаль, книга наразі не продається, тому що, за умовами гранту, ми не маємо права на отримання прибутку від неї. Однак, уже зовсім незабаром на сайті Агентства буде доступний електронний варіант книги «Замки Закарпаття: від Боржави до Тиси», тому прочитати її зможе кожен охочий»,  – каже Анна Цімболинець.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я