В Ужгороді вийшла друком книжка одного з перших акторів Закарпатського муздрамтеатру

0

7 листопада Закарпатський муздрамтеатр відзначив 75 років із дня прем’єри першої вистави на своїй сцені.

Про це повідомляє zakarpattya.net.ua.

Цей ювілей збігся з виходом книжки вибраних творів відомого закарпатського письменника Юрія Керекеша, якому у червні виповнилося сто років. Мало хто знає, що пан Юрій був одним із перших акторів, створеного у 1946 році професійного українського театру. 

Як згадував письменник, він прийшов на сцену з обласної газети, прочитавши оголошення про набір акторів. Витримавши конкурс, став грати ролі. Тут, у театрі, зустрів і свою дружину — акторку Галину Новіцьку, з якою і розписалися у перерві між репетиціями. Щоправда, у Закарпатському муздрамтеатрі молоде подружжя не затрималося через скрутні обставини: акторам і тоді платили мало. Треба було виживати, і сім’я з немовлям у важкому 1947 році подалася на село – у Великі Лучки, на батьківське обійстя Юрія Керекеша.

Щоправда, театральний досвід таки знадобився письменникові у подальшому житті. Він чудово декламував свої твори напам’ять, разом із дружиною ставив самодіяльні вистави у селах на Хустщині, де десять років учителював із дружиною. Написав Юрій Керекеш і дві п’єси «Два кольори» та «Медові дні Василини», які були поставлені у найбільшому театрі Закарпаття. Першу з них навіть записали і показали на українському телебаченні. До кінця своїх днів, а прожив він 86 років, старійшина закарпатських письменників цікавився рідним театром, відвідував вистави, брав участь у художніх радах. 

У «Вибраних творах» Юрія Керекеша, що днями побачили світ у видавництві «Карпати», представлена розмаїта спадщина письменника: майже всі оповідання, повість «Чотири дні відпустки», публіцистичні виступи часів Незалежності, архівні матеріали, розповіді відомих літераторів про свого колегу. Надруковано тут і драму «Медові дні Василини», яка є однією з найкращих закарпатських п’єс ХХ століття. Книжка невдовзі буде представлена в Ужгороді та у Великих Лучках, де в червні відкрили меморіальну дошку видатному землякові.

Олександр Гаврош, завідувач літературно-драматичної частини Закарпатського  академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я