Вахтанг Кіпіані презентував у Покровську книгу про Василя Стуса

0

У Покровську, 20 березня, пройшла зустріч містян з автором книги про Василя Стуса – українським журналістом, публіцистом, істориком грузинського походження Вахтангом Кіпіані. Про це повідомляє umoloda.kiev.ua.

На Донеччину пан Кіпіані вирушив одразу після скасування Апеляційним судом міста Києва рішення Дарницького районного суду столиці від 19 жовтня 2020 року про заборону видання і поширення його книги «Справа Василя Стуса».  

Книгу, яка є важливою в контексті історії України, написано на основі матеріалів кримінальної справи Василя Стуса 1980 року, що зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ (колишній архів КДБ). Матеріали стали доступними внаслідок ухвалення пакету зініційованих Українським інститутом національної пам’яті декомунізаційних законів. Матеріали кримінальної справи містяться в шести томах.

До книги включено основні, найголовніші матеріали кримінальної справи. Документи, які включали до книги, наведено в повному обсязі, без редагування. Робота над книгою тривала 6 місяців.

Як повідомляє УМ, Вахтанг Кіпіані зазначив, що мета книги — змінити «плакатне» ставлення до Василя Стуса і людей, які його оточували. Зокрема, Кіпіані заявляв, що «Кримінальна справа Василя Семеновича Стуса — це хроніка боротьби злочинної комуністичної системи з людиною, повної болю та гідності. Ми бачимо громадянина, правозахисника, творчу особистість, який чудово розуміє наслідки своєї „негнучкості“ перед каральною машиною. Проте він іде до кінця».

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я