Вціліємо, бо сміятися вміємо!

0

Творче об’єднання сатириків і гумористів Київської організації Національної спілки письменників України підготувало для бійців на Донбасі спеціальний сатиричний бойовий листок «СМІХПАЙОК».

Не секрет, під час гібридної війни слово стає майже бронебійною зброєю. А їдке та пекуче сатиричне слово й поготів! Адже з класики добре відомо, що сміху боїться навіть той, хто вже нічогісінько не боїться. Це, по-перше. По-друге, не слід також забувати правдоподібне твердження про те, що світ уцілів, бо сміятися вмів. І, по-третє, вітчизняна сатира у роки лихоліть завжди була на передовій у прямому й переносному значенні. Наприклад, у 1944 році, коли тривало визволення України від фашистських загарбників, на позиції бійцям привозили не тільки боєприпаси чи харчі, а й український популярний сатиричний журнал «Перець». А ще його навіть кидали з літаків замість листівок. Оскільки дотепне, дошкульне, гостре слово разом із карикатурами суттєво піднімало бойовий дух бійців.

Згадана «перчанська» традиція стала у нагоді нам і в лихому 2014 році, коли завдяки зусиллям волонтерів, письменників та художників-карикатуристів виходили у світ сатиричні бойові листки «Перець на передовій», наклад яких поширювався на лінії зіткнення на Донбасі, а також у тилу: військових госпіталях тощо.

На жаль, легендарний «Перець», довкола якого гуртувалося не одне покоління авторів веселого слова, припинив вихід у друкованому форматі. Проте нині до гумористично-сатиричної допомоги захисникам України вирішили долучитися письменники творчого об’єднання сатириків і гумористів Київської організації Національної спілки письменників України. Спільними зусиллями, а ще за великої підтримки голови Київської організації НСПУ Марії Морозенко на громадських засадах ми вже підготували перший випуск сатиричного бойового листка «Сміхпайок».

До першого номера, який сформували у жанрі «короткими чергами», увійшли сатиричні мініатюри відомих українських письменників, серед яких Павло Глазовий, Євген Дудар, Гриць Гайовий, Валентин Шульга, Сергій Коваль, Валентина Козак, Сергій Борщевський, Петро Сиволап, автор цих рядків та інші. Тут же карикатури Олексія Кустовського та Володимира Солонька.  

Найпершими читачами нашими сатиричного бойового листка «Сміхпайок» стануть бійці ООС на Донеччині, куди передаємо тираж спецвипуску. І далі буде, бо маємо намір зробити регулярним його вихід у світ. Аж до цілковитої перемоги, наближенню якої сприятимуть і письменники та художники-карикатуристи.   

Павло КУЩ, керівник творчого об’єднання сатириків і гумористів Київської організації НСПУ           

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я