Вдруге «Захар Беркут» екранізує режисер «Кіборгів»

0

Повість Івана Франка отримає нове життя завдяки режисеру Ахтему Сеїтаблаєву. Його стрічка «Кіборги» про захисників Донецького аеропорту йде в прокаті.

— Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не переможе нас, — каже в передсмертній промові ­Захар Беркут з однойменної історичної повісті Івана Франка.

1241-го монгольська орда на чолі з ханом Бурундою захопила майже всі давньоруські князівства. Загарбники зупинилися біля підніжжя Карпат. Уночі кілька місцевих мисливців — брати Беркути потайки пробираються в табір монголів та звільняють полонених. Лютий хан вирішує йти навпростець, щоб помститися й знищити горян. Для цього знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у скелях. Невеличкий загін під керівництвом Захара Беркута робить відчайдушну спробу зупинити ворога, за сюжетом.

Сценарій «Захара Беркута» написав Ярослав Войцешек. Команда фільму зустрілася з головою Міжнародного фонду Івана Франка, онуком літератора Роландом Франком і підписала меморандум про співпрацю в рамках виробництва стрічки. Фонд здійснюватиме інформаційну підтримку та надаватиме консультації щодо творчості письменника.

— 1971-го Леонід Осика вже екранізував «Захара Беркута». Ми цю картину неодноразово переглядали, бували на деяких місцях, де її знімали, — розповідає Ахтем Сеїтаблаєв. — Частину з них теж покажемо. Це буде смисловий місток від стрічки Осики до нашої. Твір Франка — один із кращих прикладів світової драматургії, тому завжди актуальний. Події, які зараз відбуваються в нашій країні, драматичні й трагічні, але наша історія дає шанс зрозуміти себе. З допомогою цього фільму хочемо розповісти: хто ми — українці й що для нас Батьківщина, віра та ­гідність.

Бюджет картини «Захар Беркут» — 75 млн грн. Має вийти на екрани 2019 року.

Джерело: Gazeta.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я