Вдячний вінок шани Степанові Руданському

0

Кожен із нас, українців, ще з дитинства знає ці рядки:

«Чого, брате, так збілів?
Що з тобою сталось?»
— Ах, за мною через став
Аж сто вовків гналось!
«Бог з тобою!.. Сто вовків!.
Та б село почуло…»
— Та воно пак і не сто,
А п’ятдесят було.
«Та й п’ятдесят диво в нас..
Де б їх стільки взялось?»
— Ну, Іванцю! нехай так,
Але десять гналось.
«Та і десять не було!
Знать, один усього?»
— А як один? аби вовк!
Страшно і одного…
«А може, то і не вовк?»
— А що ж то ходило?
Таке сиве та мале,
А хвостик, як шило.

Великий український пересмішник Степан Руданський мав дуже тяжку, трагічну долю й помер від сухот у 39 років у кримській Ялті, в якій був знаним лікарем і видатним громадським діячем, що страшенно не подобалося імперським владцям, залишивши нам свої прекрасні твори. Але це так і залишилося б у забутті, якби не подвижництво МАТЕРІ НАЦІЇ, матері Лесі Українки Ольги Косач-старшої, письменниці Олени Пчілки, яка свого часу видала «Співомовки» Руданського. А Іван Франко, який, мабуть, жодного, важливого для України культурного явища не пропустив у своїх літературознавчих розвідках, теж високо цінував творчу особистість Степана Руданського.

Свого часу мені вдалося не раз побувати у Ялтинськом музеї Лесі Українки, де, крім усього іншого, бачила виставки, присвячені цьому письменнику, чула виступи дослідників про його многотрудне життя і жертовне служіння Ялті – своїй другій, після рідної Вінничини, батьківщині. Руданському присвячено немало сторінок і у наукових розвідках багаторічного директора Музею Лесі Українки Ялті, доктора філологічних наук Світлани Кочерги. Але, якщо літературну діяльність Степана Васильовича Руданського більше досліджуємо ми, літературознавці, то його вклад в медицину – це вже парафія Національної наукової медичної бібліотеки України, що працівники бібліотеки успішно роблять вже зо три десятиліття.

Отож 28 січня 2020 року в Київській національній науковій медичній бібліотеці України відбулися традиційні літературно-мистецькі читання пам’яті лікаря, почесного мирового судді, неперевершеного майстра романтичних балад, ліричних віршів, дотепних гумористичних співомовок, віршованих казок, поем, перекладача з античної та російської літератур Степана Васильовича Руданського. Ведучим вшанування був голова Київського об’єднання гумористів і сатириків Національної спілки письменників України, лауреат премій Остапа Вишні, Олександра Ковіньки та багатьох інших, багаторічний редактор журналу «Перець» Михайло Прудник. А співведучими в.о. директора бібліотеки Тетяна Остапенко та багаторічний співорганізатор свята, секретар об’єднання гумористів і сатириків НСПУ Валентина Козак, яка у своєму виступі докладно розповіла про вшанування Степана Руданського на малій батьківщині письменника – Вінничині.

В концертній програмі взяли участь викладачі Київського національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова: к. пед. н., доцент Людмила Паньків, акомпаніатор на акордеоні – Юрій Підгайний та акомпаніатор на форепіано – Олена Васильєва, вокалісти-студенти: Петро Пшеничний та Іван Матковський. Від Київського міського медичного коледжу (окрема щира подяка викладачам коледжу) порадували творами Степана Руданського студенти-читці Марія Богдан, Валерія Василенко, Володимир Мартинюк, Анастасія Мироненко, Марія Ничипорук, Ірина Харламова та Олексій Шмейссані.

На особливу увагу присутніх заслужили почесні гості свята народний артист України Анатолій Паламаренко та соліст Пекінського симфонічного оркестру, професор Гонконгського університету Девід Ван Кань (який, до речі, прибув на свято разом зі своїми батьками). А метр українського художнього читання навіть встиг у кулуарах дати декілька майстер-класів юним солістам-співакам та своєму молодому колезі, учню 4 – го класу, лауреатові і дипломанту конкурсів читців (вихованець творчої майстерні одного з команди «стариків» Леоніда Бикова Володимира Талашка) Едуардові Парадченку, виступ якого присутні також зустрічали добрими усмішками і бурхливими оплесками.

Ведучий свята Михайло Прудник прибув до Медбібліотеки з потужним творчим десантом письменників-сатириків та представників інших жанрів Анатолієм Качаном, Валерієм Демченком, Валентином Шульгою, Станіславом Шевченком, Аллою Дибою і вже згаданою вище Валентиною Козак..
Організаторами цьогорічного свята були в. о. Генерального директора ННМБ України Тетяна Остапенко та працівники відділ соціокультурної діяльності бібліотеки: А. М. Зубар, Л.М. Коломієць, С.В. Кирій та Київська міська організація НСПУ. Музичну програму літературно-художніх читань Степана Руданського з нагоди 186-х роковин від дня народження поета було підготовлено за співпраці з Факультетом мистецтв імені Анатолія Авдієвського Національного педагогічного університету імені Н. П. Драгоманова під керівництвом декана факультету, доктора педагогічних наук, професора Василя Федоришина. У підготовці цього вечора також взяв активну участь знаний український вчений, хірург-оториноларинголог, доктор медичних наук, професор, академік АН ВШ України, поет Федір Тишко, вірш якого прозвучав у залі. Були присутні й дружина відомого поета, публіциста, громадського діяча, багаторічного ведучого нашого свята Петра Осадчука п. Алла Осадчук та нащадки роду Руданських.

На завершення програми усіма учасниками читань було виконано безсмертний твір Степана Руданського «Повій, вітре, на Вкраїну»:

Повій, вітре, на Вкраїну,
Де покинув я дівчину,
Де покинув чорні очі…
Повій, вітре, з полуночі!..

Алла Диба

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я