Ветеранська література отримає фінансову підтримку з Державного бюджету України

0

На Міжнародному  фестивалі «Книжковий арсенал»  відбувся круглий стіл «Роль ветеранської літератури у протидії смисловій війні РФ проти України», в якому взяли участь представники Міністерства у справах ветеранів України, громадських організацій, видавництв та ветерани-письменники. Про це повідомляє armyinform.com.ua.

Письменники АТО/ООС – це українські лицарі…

– Письменники АТО/ООС – це українські лицарі, які від початку російсько-української війни разом із побратимами стали на захист України, – зазначив у своєму виступі радник міністра  у справах ветеранів Василь Павлов. – Сьогодні вони продовжують боротися з ворогом,  адже через свої книги формують сучасні українські сенси та цінності в умовах протидії смисловій війні РФ проти України.

Василь Павлов порівняв вплив ветеранської літератури на сучасну молодь із тим, як сучасники сприймали Сервантеса, Толкієна, Горського та запевнив, що Міністерство у справах ветеранів України долучатиметься до всіх ініціатив ветеранської спільноти. Під час дискусії у рамках круглого столу радник міністра повідомив, що цього року відомство заклало в бюджетну декларацію-програму з національно-патріотичного виховання, яка  передбачає зокрема й підтримку ветеранської літератури.Більш докладно на важливості фінансування ветеранської творчості зупинився ветеран війни, заступник головного редактора журналу «Український тиждень», експерт програми «Стійка Україна» Юрій Лапаєв.

Росія продовжує переписувати історію

– Ні для кого не секрет, що Росія нині займається переписуванням історії та вкладає в це величезні ресурси, – зазначив він. – Так, лише документальний фільм «Крим», який докладно розповідає про «видатну» перемогу Путіна, обійшовся російській казні в 6 млн доларів. До речі, цікавий факт – ці кошти надійшли з рахунків міноборони РФ.  Російське військово-історичне товариство має річний бюджет до 500 млн доларів. І це лише один із фондів, а їх в Росії чимало. Для порівняння: цьогорічний кошторис нашого Міністерства культури та інформаційної політики – 400 млн доларів.

Водночас ми маємо унікальне явище – потужну та різноманітну ветеранську літературу, яка уособлює рух знизу, зазначив експерт, і саме у цьому її надзвичайна цінність. Безумовно, держава має сказати своє слово на підтримку ветеранської літератури.

Ветеранські книги мають бути там, де читають, а саме – у бібліотеках!

Директорка видавництва «Білка» Ірина Білоцерківська, зазначила, що протягом 2,5 року роботи її команда підготувала та надрукувала 30 ветеранських книг.

– Мене часто запитують: чи не затісно нам у ніші, яку займаємо, чи не хочемо розширити свою діяльність, – розповіла видавчиня. – На це я відповідаю: я не хочу змінити нішу, я хочу її розширити, зробити ветеранську літературу більш різноманітною. Ми хочемо, аби тут з’являлося більше романів, детективів, віршів, книжок для дітей.

Окрім цього Ірина Білоцерківська звернула увагу на те, що було б надзвичайно корисно, аби книги про сучасну війну, про сучасну Україну більш активно залучалися до державної бібліотечної програми. Ветеранські книги мають бути там, де читають, а саме – у бібліотеках!

– Головне відчуття ветеранів-письменників – це відчуття війни, війни, яка не закінчилася. Продовження війни, тільки вже на другому фронті. Не секрет, що книга – це один зі стовпів цивілізації, а ще – це пам’ять, – зазначив доброволець ЗС України, військовий поет та пісняр Гліб Бабіч. – Через 20-30 років ветеранські книги ляжуть в основу національної пам’яті про російсько-українську війну. Знайдуться люди, які досліджуватимуть сучасну військову літературу, адже вона – гарантія від спотворення.

Для будь-якого автора важливий фідбек! Читач!

На думку ветерана, на сьогодні держава не спромоглася створити ефективні механізми підтримки військових письменників. В інформаційному просторі України продовжує домінувати телебачення, однак на жодному з телеканалів немає літературної програми, а про ветеранську літературу й поготів!

– Ветеранам-письменникам доводиться виживати самотужки, – сказав Гліб Бабіч. – І це вже негативно позначається на цьому літературному напрямку. Зокрема, динаміка написання книжок йде вниз. І справа не лише у відсутності матеріальної підтримки. Для будь-якого автора важливий фідбек! Читач! Привернути його увагу – пряма зацікавленість держави, адже саме на ветеранській літературі виховуються патріоти.

Гліб Бабіч висловив глибоке переконання у тому, що ветеранська книга зможе отримати «друге дихання» лише тоді, коли в відомчих кабінетах нею займатиметься людина не чужа та небайдужа…

До 30-річчя Незалежності України  буде  вперше організовано veteran-fest

На днях очільниця Міністерства у справах ветеранів України Юлія Лапутіна також завітала до «Ветеранського намету», який організований за ініціативи Міністерства у справах ветеранів України та ветеранської спільноти в рамках «Книжкового Арсеналу», та повідомила, що нині докладає зусиль до створення Українського ветеранського фонду. Він стане дієвим інструментом прозорого відбору на конкурсній основі найкращих проєктів, зокрема спрямованих на пропагування ветеранської літератури в суспільстві.

Міністерка також повідомила, що до 30-річчя Незалежності України  буде  вперше організовано veteran-fest, на якому захисники України зможуть представити свої твори мистецтва, літератури та продукцію, створену власними руками.

Руслан Ткачук

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я