Відбулася авторська зустріч із письменником Василем Красом

0

21 лютого у книгозбірні (філія №1, Лубенська міська бібліотека для дорослих ім. В.Леонтовича) відбулася авторська зустріч із лауреатом літературно-мистецької премії ім. Володимира Малика 2021 року у номінації «Література і публіцистика», автором романів «Руїна» та «Татарський бранець» Василем Красом, письменником із міста Лиман Донецької області, що родом із Чернігівщини, села Красностав. Звідси і авторський псевдонім Крас, бо прізвище письменника — Сєрік.

Василь Крас із дитинства був закоханий у літературу, а найкращим майстром слова у жанрі пригодницького роману називає Володимира Малика, на творчість якого і спирався, працюючи над своїми доробками. Серйозно замислився про письменництво у 50 років: на ювілей донька побажала написати книгу, і йому, економісту за освітою, колишньому бізнесмену, що займався кондитерською справою, це вдалося, хоча довелося поглибити знання з української мови, стилістики та історії.

На авторській зустрічі Василь Крас ділився досвідом — як йому вдалося реалізуватись як письменнику, скільки сил довелось докласти, аби вивчити історичні події, що є тлом його творів, зокрема період після смерті Богдана Хмельницького, саме він описаний у дилогії. Сюжетні лінії письменник не розкривав, але відверто зізнався, що книги мають розділ про Лубни та скарби Яреми Вишневецького, які мріє віднайти не один лубенець.

Поділився письменник із присутніми і своїми перемогами, розповівши, як не просто їх було здобути, адже він лауреат Всеукраїнського конкурсу «ДніпроБукфест» у 2019 році, переможець міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» 2020 року у номінації романи, нагороджений почесною відзнакою державного університету ім. Т. Шевченка за найкращий історико-патріотичний твір 2020 року. Та найвищою почесною нагородою Василь Крас вважає здобуття літературно-мистецької премії імені Володимира Малика, адже твори корифея історико-пригодницького роману є для нього путівником у творчому та особистому житті.

На авторській зустрічі прозвучали українські пісні у виконанні бандуриста Віталія Мороза, зокрема й улюблена пісня лауреата «Два кольори».

Син Володимира Малика, заслужений лікар України, поет, громадський діяч, голова благодійного фонду «Слово імені Володимира Малика» Олександр Сиченко привітав лауреата з перемогою, подарувавши письменнику автобіографічні книги про життя Володимира Кириловича.

Керівниця книгозбірні, ведуча авторської зустрічі Світлана Голуб, подарувала лауреату книги про Лубни, побажавши Василеві Красу і надалі реалізовувати свій бурхливий творчий потенціал на сторінках нових історико-пригодницьких романів.

Зроблене ж загальне фото на згадку стало ще однією світлиною, що нагадуватиме про теплу зустріч у гостинній книгозбірні.

lubnyrada.gov.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я