Відбулося відкриття пам’ятника Омелянові Ковчу

0

Офіцери литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького взяли участь в офіційній церемонії відкриття пам’ятника, присвяченого блаженному священномученику отцю Омелянові Ковчу в концтаборі Майданек. Про це інформує пресслужба ЛитПолУкрбриг.

На офіційній церемонії були присутні Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця, мер Любліна, маршал Любельського воєводства, духовенство та представники місцевої влади.

Від імені держави та від себе особисто глава українського МЗС висловив вдячність комітету, який опікувався створенням монумента, зокрема його голові Іванові Васюнику, Українській греко-католицькій церкві, мерії міста Люблін та її президенту й усім, хто долучився до збереження пам’яті про отця Омеляна Ковча.

«Ця пам’ять є важливим уроком людяності. Для МЗС України було справою честі долучитися до цього проєкту та стати його частиною. Постать Омеляна Ковча — монументальна для Української держави. Про неї має знати весь світ», — заявив Міністр.

Дмитро Кулеба зачитав звернення Президента України Володимира Зеленського до учасників церемонії: «Змістом усього свого життя отець Омелян Ковч зробив порятунок життя ближнього. Історія його життя є даром для усіх нас».

Президент у зверненні підкреслив, що постать отця Омеляна Ковча стала для українського та польського народів взірцем того, наскільки цінною є взаємопідтримка і взаємоповага незалежно від національності та віросповідання.

«Праведник України отець Омелян Ковч віддав світові та людям найдорожче, і важливо, щоб ця велика жертва була належно вшанована, зокрема наданням йому почесного звання Праведника народів світу. Маю велику надію, що нам вдасться домогтися справедливості у цьому питанні», — ішлось у зверненні глави держави.

Очільник українського МЗС також наголосив, що отець Омелян Ковч був особливою постаттю: «Він не лише рятував євреїв од Голокосту, а й пішов за своєю паствою у нацистський концтабір, був із нею до самого кінця. Тому що Бог потрібен усім, хто страждає, незалежно від національності та віросповідання».

Довідково. Блаженний священномученик отець Омелян Ковч (1884-1944) — український греко-католицький священник-місіонер, сповідник, капелан Української Галицької Армії. Під час німецької окупації Галичини намагався врятувати євреїв від знищення: хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, попри очевидний ризик розправи з боку нацистської окупаційної адміністрації. Загалом видав більше ніж 600 таких свідоцтв. 

Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці на Лонцького, а в серпні 1943 року переведений до концтабору Майданек, де таємно продовжував свою священницьку діяльність.

Джерело: armyinform.com.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я