Відійшла у вічність Дарія Тарасівна Франко

0

Національна спілка письменників України, Київська організація НСПУ з глибоким сумом сповіщають, що 24 жовтня ц.р. на 89 році життя відійшла у вічність внучка великого українського письменника Івана Франка – Дарія Тарасівна Франко.

Дарія Тарасівна Франко народилася 30 жовтня 1926 року в родині сина Івана Франка та Ольги Франко (Хоружинської) – Тараса Івановича Франка, теж українського письменника і педагога, який присвятив своє життя популяризації творчості великого Каменяра: як франкознавець брав участь у підготовці 20-томного видання творів Івана Франка, написав книгу «Про батька. Статті, спогади, оповідання» (1956) тощо. 

Як і батько, і дід, Дарія Тарасівна також усе життя вірно служила рідній українській культурі. У 1950 році вона закінчила Львівський університет і аспірантуру в Києві і до виходу на пенсію у 1992 році працювала коректором у видавництві «Українська енциклопедія» імені Миколи Бажана, редагувала словники, енциклопедії та інші наукові видання. Разом із братом – українським ученим, дипломатом і громадським діячем Роландом Тарасовичем Франком, Дарія Тарасівна завжди була активною учасницею заходів, присвячених ушануванню пам’яті І. Франка в Києві, Львові, Дрогобичі, Нагуєвичах та інших містах і селах України. Жила ж вона в столиці у квартирі, яку отримала більш як 50 років тому замість будинку у Львові, який віддала під музей Івана Франка.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Дарії Тарасівни Франко, і передусім – Роландові Тарасовичу Франкові. Нехай буде їй пухом рідна українська земля. 

Київська організація НСПУ,

Національна спілка письменників України 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я